Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανησυχία στην κυβέρνηση από την «τρύπα» 500 εκατ. στις δηλώσεις

Ανησυχία στην κυβέρνηση από την «τρύπα» 500 εκατ. στις δηλώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχία στην κυβέρνηση από την «τρύπα» 500 εκατ. στις δηλώσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Εντονη ανησυχία προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα μειωμένα έσοδα από την εκκαθάριση των δηλώσεων καθώς και από την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και οι μειωμένες εισπράξεις από τον φόρο παρελθόντων οικονομικών ετών στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, αλλά και από τον ΦΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο φοβάται ότι είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν οι αστοχίες του περασμένου έτους που οδήγησαν σε υστέρηση των εσόδων περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί από τους θεσμούς η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, και στο παρελθόν η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) προκειμένου να καλύψει «τρύπες» στον προϋπολογισμό περιέκοπτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι η περυσινή «τρύπα» καλύφθηκε από ένα μεγάλο λάθος, που έσωσε την παρτίδα. Από τον λανθασμένο υπολογισμό των εσόδων από τον ΕΦΚΑ, που οδήγησε μάλιστα στη δημιουργία του υπερπλεονάσματος. Ωστόσο, η περυσινή εξέλιξη είναι δύσκολο να επαναληφθεί, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι χιλιάδες μπλοκάκια έβαλαν τέλος στη δραστηριότητα που ασκούσαν και κατέφυγαν στη δημιουργία εταιρειών για να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές, είτε έσπασαν τα κέρδη τους στα δύο (ανοίγοντας δεύτερο μπλοκάκι, για παράδειγμα, στη γυναίκα τους) για να περιορίσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Παράλληλα, τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν διόγκωση της φοροδιαφυγής προκειμένου και σε αυτή την περίπτωση να περιορισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται βάση του εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, παρατηρείται μείωση σε σχέση με το 2017 των εισπράξεων από τον φόρο παρελθόντων οικονομικών ετών. Δηλαδή, έχουν περιορισθεί σημαντικά τα έσοδα από τις ρυθμίσεις (12 ή 100 δόσεων) στις οποίες είχαν ενταχθεί οι φορολογούμενοι, καθώς αρκετοί τις έχουν αποπληρώσει ή τις έχουν απολέσει, αλλά και από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Οπως επίσης έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς οι λογαριασμοί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενικοί.

Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι συντελεστές από τις αρχές του 2018 στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας αλλά και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Ειδικότερα:

1. Φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών. Στους κωδικούς με τα «έσοδα από φόρους παρελθόντων ετών» διαπιστώνεται ότι τα δύο προηγούμενα έτη καταγράφηκε υπεραπόδοση εσόδων σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο. Ειδικά το 2017, οι εισπράξεις παρελθουσών χρήσεων έφθασαν τα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 750 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2015. Η «οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων», η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και οι πληρωμές όσων πρόλαβαν να μπουν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων και να τις διατηρήσουν, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από την ανωτέρω πηγή συγκέντρωσης αυτών των εσόδων. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, έχει εξαντληθεί ή διαφορετικά έχουν περιορισθεί τα έσοδα από τον εν λόγω φόρο στο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1,229 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 περιορίσθηκαν στο 1,195 στο εξάμηνο του 2018. Μάλιστα, στο τέλος του 2018 έχουν υπολογιστεί 250 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα

2. ΦΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι συντελεστές αυξήθηκαν στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι εισπράξεις από τον φόρο ήταν μειωμένες κατά 23 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Συνολικά, υπολογίζεται να εισπραχθούν 90 εκατ. ευρώ λιγότερα το 2018.

3. Εκκαθάριση δηλώσεων. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με μείωση των βεβαιωθέντων φόρων κατά 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί ανέρχονται στα 3,354 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι είχαν βεβαιωθεί 3,875 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών. Και η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών από τα εισοδήματα τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα και κατ’ επέκτασιν τα έσοδα του κράτους. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• To 40,83% των φορολογουμένων θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.323 ευρώ. Συγκεκριμένα, 2.535.107 φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και συγκεκριμένα 3,35 δισ. ευρώ έναντι 3,875 δισ. ευρώ το περυσινό έτος.

• Το 46,56 % των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 6.208.892 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 2.890.865 είναι μηδενικές. Σημειώνεται ότι συγκριτικά με το περυσινό έτος οι μηδενικές δηλώσεις έχουν αυξηθεί κατά 187.284.

• Για το 12,61 % των φορολογουμένων ή 785.920 φορολογούμενους προέκυψε επιστροφή φόρου. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν επιστροφή φόρου είναι λιγότεροι κατά 192.593 σε σχέση με το περυσινό έτος.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text