Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» το εμπόριο με τον Καναδά

Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» το εμπόριο με τον Καναδά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» το εμπόριο με τον Καναδά


ΡΙΑΝΤ. Η Σαουδική Αραβία διέταξε την απομάκρυνση του Καναδού πρέσβη από τη χώρα και «πάγωσε» όλες τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Οττάβα, αντιδρώντας στις καναδικές κριτικές απέναντι στη σύλληψη δεκάδων γυναικών ακτιβιστών στο συντηρητικό βασίλειο της Μέσης Ανατολής. Η ξαφνική και απροσδόκητη κίνηση φέρει την υπογραφή του πρίγκιπα Μοχάμετ μπιν Σαλμάν, του 32χρονου μελλοντικού ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και πρόκειται για μία ακόμη προειδοποίηση προς τη Δύση που αντικατοπτρίζει τη νέα αντιδραστική εξωτερική πολιτική του Ριάντ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το βράδυ, το αραβικό βασίλειο έδωσε περιθώριο 24 ωρών στον Καναδό πρέσβη να φύγει από τη χώρα, προσθέτοντας πως εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει περαιτέρω μέτρα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κριτική για το καθεστώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

Την περασμένη Παρασκευή, οι καναδικές αρχές εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση των συλλήψεων γυναικών ακτιβιστών στη Σαουδική Αραβία. «Καλούμε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ειρηνικούς ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Global Affairs Canada σε ανάρτησή της στο Twitter. Οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους ακτιβιστές αγωνίζονταν για το δικαίωμα οδήγησης των γυναικών, αλλά και την άρση του συστήματος «ανδρικής κηδεμονίας» του Ριάντ, το οποίο απαιτεί από κάθε γυναίκα να λαμβάνει τη συγκατάθεση ενός άρρενος συγγενούς πριν από οποιαδήποτε σημαντική απόφαση.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια ακριβώς θα είναι η επίδραση της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας στην οικονομική σχέση των δύο χωρών, που περιλαμβάνει εμπορικές δραστηριότητες ύψους 4 δισ. δολαρίων. Αναλυτές αναφέρουν πως η διαμάχη μεταξύ Ριάντ και Οττάβας δείχνει πως το αραβικό βασίλειο δεν σκοπεύει να ανεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του και θα συνεχίσει να επιδεικνύει τις δυνάμεις του απέναντι στη Δύση, ειδικά ενώ απολαμβάνει στενότερες σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: kathimerini.gr

26

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text