Αρχική | Εταιρίες | Ο Μασκ σχεδιάζει την απόσυρση της Τesla από το χρηματιστήριο

Ο Μασκ σχεδιάζει την απόσυρση της Τesla από το χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Μασκ σχεδιάζει την απόσυρση της Τesla από το χρηματιστήριο

Ακόμα μία φορά ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της Tesla, η οποία κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα οχήματα, κατόρθωσε να προκαλέσει θόρυβο. Δήλωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι σκοπεύει να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο. Με αυτήν την κίνηση, την οποία εξετάζει και το Δ.Σ. της εταιρείας, προσδοκά η Tesla να λειτουργεί όπως η αεροδιαστημική, μη εισηγμένη εταιρεία του Space X. Ορισε ως επιθυμητή τιμή για τη μετοχή της τα 420 δολάρια από τα σχεδόν 380 δολάρια σήμερα, προσθέτοντας ότι αποτιμά την αξία της στα 82 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε την αγορά ότι έχει διασφαλίσει και τα χρήματα για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Πάντως, αυτή η επιχειρηματική κίνηση θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την αντίστοιχη της επίσης αμερικανικής (με έδρα το Τέξας) εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ΤΧU το 2007, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Είναι σημαντικό ότι μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων του κ. Mασκ, η τιμή της μετοχής της Τesla αυξήθηκε 11% και έκλεισε στα 379,57 δολάρια, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν όσα είπε. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε εξασφαλίσει αντί 2 δισ. δολαρίων μερίδιο 3%-5% στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εν τω μεταξύ, ένας ακόμα μεγάλος μέτοχος στην εταιρεία, εκτός του ίδιου του ιδρυτή της, είναι και ο κινεζικός όμιλος Tencent με 5%. Ο Ελον Μασκ ελέγχει το 20% της Tesla, ενώ μετοχές διατηρούν και οι εργαζόμενοί της.

Ερώτημα

Το μείζον ερώτημα είναι πώς θα αντλήσει 82 δισ. δολάρια ο εκκεντρικός και ανυπόμονος δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ; Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι η έλλειψη υπομονής σχετίζεται με το πώς αντιδρούν αναλυτές, επενδυτές και δημοσιογράφοι στη συνεχώς ζημιογόνο πορεία της Tesla. (H εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και εισήχθη στην ψηφιακή αγορά Νasdaq το 2010, αλλά έκτοτε δεν έχει εμφανίσει κέρδη). Αρκετές φορές έχει υπαινιχθεί ότι η δουλειά στη μη εισηγμένη αεροδιαστημική εταιρεία του γίνεται χωρίς «ενοχλητικές» ερωτήσεις από επενδυτές και αναλυτές. Τον Μάιο, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για την αστάθεια που δείχνει η μετοχή της Τesla, ο Ελον Μασκ δήλωσε στους επενδυτές το εξής: «Αν σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση, καλό θα ήταν να μην έχετε στην κατοχή σας τίτλους της Tesla».

Αυτή η άποψη του Ελον Μασκ αιτιολογεί και το ότι σχεδιάζει να αποσύρει από το χρηματιστήριο την αυτοκινητοβιομηχανία του. Σε επιστολή του προς το προσωπικό της εταιρείας διευκρίνισε ότι η απόφασή του έχει να κάνει με τις συνθήκες λειτουργίας της Tesla και τις συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους της. «Οι έντονες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής επηρεάζουν δυσμενώς τους εργαζομένους της Tesla, οι οποίοι είναι και μέτοχοι. Επιπλέον, η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο μας ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο να λάβουμε μια απόφαση επωφελή σε ορίζοντα τριμήνου, αλλά όχι πιο μακροπρόθεσμη».

Επιφυλάξεις

Αναλυτές και στελέχη επενδυτικών τραπεζών αντιμετωπίζουν με πολλές επιφυλάξεις τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ελον Μασκ. Εκτιμούν πως, έχοντας o ίδιος προσωπική περιουσία 22 δισ. δολαρίων (σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes), θα δυσκολευθεί αρκετά να συγκεντρώσει τα 82 δισ. δολάρια σε ρευστό και δανεισμό για να αγοράσει το σύνολο της Tesla. «Πώς μία εταιρεία, η οποία έχει μόνον ζημίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα δάνειο;», διερωτώνται οικονομολόγοι. Μία από τις επιλογές των χρηματοδοτών είναι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, όπως της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ήδη απέκτησε μερίδιο στην καλιφορνέζικη εταιρεία. Μία άλλη θα ήταν η ιαπωνική Softbank και τα επενδυτικά της κεφάλαια Vision Fund, που επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής. Ωστόσο δεν τους έχει προσεγγίσει ακόμα ο Ελον Μασκ. Συν τοις άλλοις, τα Vision Fund έχουν κάνει επενδύσεις στην Cruise, τη μονάδα οχημάτων αυτόνομης οδήγησης της GM. H Cruise θεωρείται ανταγωνίστρια της Tesla. Τέλος, ο κ. Μασκ ίσως ζητήσει χρηματοδότηση από την κινεζική Tencent, μέτοχο της Tesla. Επισημαίνουμε ότι όλες οι ξένες επενδύσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές για να διαπιστωθεί αν εγείρονται θέματα εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text