Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η νέα μορφή πολέμου

Η νέα μορφή πολέμου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η νέα μορφή πολέμου

Του Κώστα Ιορδανίδη

H παγκοσμιοποίηση στον χώρο της οικονομίας –με άλλα λόγια η απόλυτη εξάρτηση κρατών και μεγάλων επιχειρήσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολογήσεως και τις αγορές– ανέδειξε νέο «όπλο» εξαναγκασμού «πολιτικής συμμορφώσεως», η αποτελεσματικότητα του οποίου δοκιμάζεται επί συμμάχων και πολεμίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος περί κυρώσεων, επιβολής δασμών και άλλα συναφή.

Τα «όπλα» αυτά βεβαίως ήσαν πάντα στη διάθεση των μεγάλων δυνάμεων. Οικονομικοί αποκλεισμοί επιβάλλονταν κατά περίπτωση. Αλλά το σύστημα αγορών δεν είχε αποκτήσει τη θηριώδη σημερινή ισχύ και την απεξάρτησή του από την πολιτική εξουσία. Ομως και κράτη μικρότερα, συγκριτικώς ωστόσο ισχυρότερα έναντι αδυνάτων αντιπάλων, έκαναν χρήση αυτού του «όπλου». Οικτρό παράδειγμα προς αποφυγήν, ο οικονομικός αποκλεισμός τον οποίο επέβαλε η Αθήνα στα Σκόπια, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, που αντί να κάμψει τον αντίπαλο, οδήγησε στην «ενδιάμεση συμφωνία», με την υιοθέτηση «προσωρινής ονομασίας» περιλαμβανομένης της λέξεως «Μακεδονία».

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς διατύπωσε το αξίωμα ότι «πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Σήμερα παρεμβάλλονται, μεταξύ της πολιτικής και της ενόπλου αναμετρήσεως, ο «εμπορικός πόλεμος», οι «κυρώσεις» και τα παρόμοια. Είναι ένας πόλεμος με μικρότερο οικονομικό κόστος για όποιον τον κηρύσσει, δεν προϋποθέτει απώλειες ανδρών, δεν παράγει εικόνες καταστροφών και άμεσες αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Εάν δεν έχει βέβαια τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε η στρατιωτική εμπλοκή καθίσταται αναπότρεπτη.

Αντέδρασαν η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και σύμπασα η Ενωση στην απόφαση του κ. Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη, διότι το Ιράν τηρούσε την πυρηνική συμφωνία που κατήγγειλαν οι ΗΠΑ. Αλλά η πολιτική κάλυψη που παρείχαν στις εταιρείες τους δεν ήταν αρκετή, από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επέβαλλε κυρώσεις σε όσες εξ αυτών θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν παρά την αμερικανική απόφαση.

Το Ιράν δεν είναι μακριά, αλλά εγγύτερα ημών η Τουρκία. Και εάν συνεχισθεί ο «πόλεμος» Αγκυρας και Ουάσιγκτον, τότε οι παράπλευρες συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι απρόβλεπτες και αναμφίβολα τρομακτικές. Είχαμε τα βάσανά μας έως τώρα, έχουμε και των γειτόνων μας, στην απλοελληνική.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text