Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Μειωμένη κατά 40% η σοδειά των Δανών εξαιτίας της ανομβρίας

Μειωμένη κατά 40% η σοδειά των Δανών εξαιτίας της ανομβρίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μειωμένη κατά 40% η σοδειά των Δανών εξαιτίας της ανομβρίας

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του πρωτοφανώς θερμού καλοκαιριού για Γάλλους, Δανούς, Γερμανούς και Σουηδούς αγρότες. Ειδικά στη Δανία η συγκομιδή δημητριακών (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι και σίκαλη) φέτος θα είναι σχεδόν 40% μικρότερη από την αντίστοιχη των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ανομβρία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, όπως αναφέρουν οι αγρότες. Σε ανάλογα δεινή κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοί τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία. Κατά το Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας, η μειωμένη απόδοση των καλλιεργειών θα προκαλέσει ζημίες της τάξης των 855 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε λήψη μέτρων για την αρωγή των αγροτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχουν αρκετή ποσότητα ζωοτροφών για τα ζώα τους. Επιπλέον, θα μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο σποράς για είδη που συνήθως έσπερναν μόνο το καλοκαίρι. Πάντως, το υπουργείο Γεωργίας της Δανίας απέφυγε να παράσχει απευθείας οικονομική βοήθεια σε αγρότες και συναφείς επιχειρήσεις.

Δεν απέφυγε, όμως, να εκφράσει την ανησυχία του για ένα κύμα πτωχεύσεων, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τον Ιούνιο στη Δανία κήρυξαν πτώχευση είκοσι εταιρείες του κλάδου, δηλαδή διπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο το 2017. Συνολικά, από τις αρχές του 2018 έχουν χρεοκοπήσει 100 αγροτικές μονάδες στη χώρα, σε σύγκριση με 130 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Η Ευρώπη βιώνει ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια στην ιστορία της, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον θάνατο ψαριών στα ποτάμια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πρόσφατα δηλώσει ότι θα επισπεύσει την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους αγρότες δέχθηκαν βαρύ πλήγμα από τα καιρικά φαινόμενα, ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τη μείωση της σοδειάς τους. Η παραγωγή της Δανίας σε σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και τριτικάλη (υβρίδιο σιταριού και σίκαλης) αναμένεται το τρέχον έτος να ελαττωθεί κατά 40%, σε σύγκριση με την ποσότητα μιας συνηθισμένης χρονιάς. Η παραγωγή σε σίκαλη και ελαιοκράμβη εκτιμάται ότι θα ελαττωθεί κατά σχεδόν 25% και 35% αντιστοίχως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Δανίας συνεισφέρουν κατά το ένα τέταρτο στις συνολικές εξαγωγές της. Σε ετήσια βάση, οι αγροτικές εξαγωγές ανέρχονται στα 21 δισ. ευρώ και ο κλάδος απασχολεί 186.000 άτομα, δηλαδή το 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text