Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Τουρκία προανήγγειλε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της

Η Τουρκία προανήγγειλε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Τουρκία προανήγγειλε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της

Στο νέο ιστορικό χαμηλό των 5,55 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο οδήγησε χθες το νόμισμα της Τουρκίας η ατυχής έκβαση των επαφών που είχαν στην Ουάσιγκτον Τούρκοι αξιωματούχοι με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση του κρατούμενου στην Τουρκία Αμερικανού πάστορα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον και να αναζωπυρώνεται η ανησυχία στην αγορά.

Ετσι, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος πριν από έναν μήνα υποβάθμισε την Τουρκία στο ΒΒ, κάλεσε χθες την Αγκυρα να λάβει μέτρα για να ανακόψει άμεσα την πτώση της τουρκικής λίρας. Παράλληλα προειδοποίησε ότι ενδέχεται να διακοπούν οι εισροές ξένων κεφαλαίων στη χώρα και η τουρκική οικονομία να γνωρίσει ανώμαλη προσγείωση. Η Goldman Sachs, άλλωστε, προειδοποιεί την Αγκυρα ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τουρκία θα προσφύγει και πάλι στο ΔΝΤ. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι επενδυτές θεωρούν πως ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να το αποφύγει.

Με τη χθεσινή της υποχώρηση κατά 5%, η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ στη διάρκεια του Ιουλίου υποτιμήθηκε κατά περίπου 10%. Δεν ανέκοψε την πτώση της η ανακοίνωση ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα παρουσιάσει σήμερα «το νέο οικονομικό μοντέλο» της Τουρκίας.

Εν αναμονή της ομιλίας του Αλμπαϊράκ, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κεντρικό στοιχείο της είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη στο 3% με 4% τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο. Εως τώρα μιλούσε για αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 5,5% το 2018 και το 2019. Οι ανακοινώσεις περί αλλαγής στην οικονομική πολιτική της Τουρκίας αποτελούν προσπάθεια της Αγκυρας να ανταποκριθεί στο αίτημα μεγάλης μερίδας των επενδυτών για αποθέρμανση της τουρκικής οικονομίας. Το 2017, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4%, εν ολίγοις με ρυθμό υψηλότερο από εκείνον της Κίνας και της Ινδίας. Με την ίδια συλλογιστική, άλλωστε, το υπουργείο έθεσε στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 2% για φέτος, ενώ προέβλεψε πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω από 4% φέτος από το 5,6% στο οποίο έφτασε το 2017.

Πρόκειται για τα δύο «δίδυμα ελλείμματα» της Τουρκίας, που αποτελούν και τη χαίνουσα πληγή της οικονομίας της, καθώς αυξάνουν συνεχώς την εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο. Ταυτοχρόνως, όμως, αυτά τα ελλείμματα σε συνδυασμό με τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό του 16% προβληματίζουν τους ξένους επενδυτές και τείνουν να τους εξωθήσουν σε μαζική φυγή από τους τουρκικούς τίτλους. Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν θετική εξέλιξη την απόφαση που έλαβε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει το πρόγραμμά του.

Παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί, όπως προκύπτει από τα σχόλια του Τιμ Ας, αναλυτή αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management LLC του Λονδίνου. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ας τόνισε ότι «ο Αλμπαϊράκ πρέπει να εξηγήσει πώς ακριβώς σκοπεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στη διάρκεια του 2018». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αυτοί οι στόχοι είναι πολύ καλοί, αλλά η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο το 5% για τον πληθωρισμό και δεν τον έχει επιτύχει εδώ και μία δεκαετία».

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε χθες και στον ιλιγγιώδη πληθωρισμό της γειτονικής χώρας και προέβλεψε ότι θα περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Στη σχετική του ανακοίνωση τόνισε ότι δεν διαβλέπει κινδύνους για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα «που είναι σε θέση να διαχειρισθεί μια κρίση, καθώς διαθέτει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και υγιείς ισολογισμούς». Στην αγορά επικρατούν ανησυχίες για την υπερχρέωση των τουρκικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα και τον διαφαινόμενο κίνδυνο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δεδομένης της συνεχούς διολίσθησης της τουρκικής λίρας. Σημειωτέον ότι τα ομόλογα των τουρκικών τραπεζών σημείωναν χθες σημαντική πτώση. Εχουν, άλλωστε, αποδειχθεί έως τώρα ατελέσφορες οι προσπάθειες της Τράπεζας της Τουρκίας να τονώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων χωρίς να καταφέρει να ανακόψει την πτώση της λίρας.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text