Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | ΟΤΕ: Στα 700 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις το 2018

ΟΤΕ: Στα 700 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΤΕ: Στα 700 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις το 2018

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του ομίλου ΟΤΕ για το 2018, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά στην εγχώρια αγορά και την ανάπτυξη δικτύων, ως μέρος του νέου επενδυτικού πλάνου, ύψους 2 δισ. ευρώέως το 2022.

Στα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 που ανακοίνωσε ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος, διατηρείται το guidance για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν, με επίκεντρο τα δίκτυα νέα γενιάς. Έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία, o όμιλος διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα με μήκος διαδρομής που ξεπερνά τα 43.000 χλμ. Συνολικά πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε πολύ υψηλές ταχύτητες internet και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών.

Από τον περασμένο μήνα, μάλιστα, ο ΟΤΕ ξεκίνησε να προσφέρει συνδέσεις Fiber to the Home στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, ενώ έξι ακόμη περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα έχουν FTTH μέχρι το τέλος του έτους, συνολικά περί τα 150 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σταδιακά η κάλυψη FTTH του Ομίλου θα φθάσει το 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Όμιλος, ο συνολικός αριθμός των πελατών του Οργανισμού με ευρυζωνικές υπηρεσίες ανέρχεται σε 1,83 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, από 1,68 εκατομμύρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+9%). Η εταιρεία ανέφερε πως οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας συνέχισαν να αναπτύσσονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, προσελκύοντας 43 χιλιάδες συνδρομητές στο β' τρίμηνο, υποστηριζόμενες από την επέκταση του δικτύου. Στο τέλος Ιουνίου, 449 χιλιάδες συνδρομητές ή το 24,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες οπτικών ινών, έναντι 22,5% στο τέλος του α’ τριμήνου το 2018.

Στελέχη του ομίλου αναφέρουν πως η ζήτηση για υπηρεσίες ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας του ΟΤΕ συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του ομίλου. Στις 30 Ιουνίου 2018, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 12,7 χιλιάδες, αυξημένες κατά 400 στο τρίμηνο. Συνολικά, υπηρεσίες FTTC έχει υιοθετήσει το 40% των πελατών του Οργανισμού που έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.

Στο σκέλος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, για μια ακόμα φορά η αύξηση των εσόδων τροφοδοτήθηκε από τη χρήση data που στο β’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 20%. Ενισχυτικά λειτούργησαν και τα έσοδα περιαγωγής από την εισροή τουριστών. Συνολικά στο εξάμηνο τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής ανήλθαν σε 446 εκατ. ευρώ. Τέλος, σε ότι αφορά τις υπηρεσίες pay tv, στο τέλος Ιουνίου ο συνολικός αριθμός συνδρομητών COSMOTE TV ανήλθε σε 526 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 22 χιλιάδων σε ετήσια βάση, παραμένοντας όμως σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει την ωρίμανση της αγοράς.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η διοίκηση του ομίλου σχολιάζοντας την εικόνα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, εκτίμησε πως οι πρόσφατες κινήσεις (λ.χ. εξαγορά της Cyta από τη vodafone) αποτελούν μια αναμενόμενη εξέλιξη στο πλαίσιο της εκλογικοποίησης του κλάδου. "Δεν βλέπουμε αναταράξεις”, ειπώθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πολιτική του Ομίλου είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών του ώστε και να αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις και να βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Αναφορικά με τη συμφωνία 7 ομάδων της Superleague (Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Απόλλωνας Σμύρνης, Ξάνθη και Λαμία) οι οποίες δεν είχαν βρει τηλεοπτική στέγη στη Forthnet και συμφώνησαν για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων τους από την ΕΡΤ, οι επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσαν πως ο Οργανισμός δεν επηρεάζεται καθώς διαθέτει τα δικαιώματα premium αθλητικού περιεχομένου (Champions League, Europa League κ.ά.), ωστόσο θα πρέπει να διαπιστωθεί πως θα συμπεριφερθεί το τηλεοπτικό κοινό στα νέα δεδομένα.

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση αναλυτή για το ρυθμιστικό περιβάλλον, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τόνισε πως υπάρχει μια νέα διοίκηση στην ΕΕΤΤ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον θα είναι πιο δίκαιο και λογικό. "Δεν αναμένουμε άσχημες εκπλήξεις, όπως στο παρελθόν”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες μετοχές

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους, ο ΟΤΕ μέχρι και τις 6 Αυγούστου 2018 κατείχε συνολικά 5.308.339 ίδιες μετοχές, συνολικής αξίας 57,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει ανακοινώσει πως το συνολικό ποσό του προγράμματος για την αγορά ιδίων μετοχών προβλέπεται να κυμανθεί από 85 έως 95 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί ανά πάσα στιγμή μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2018 και της 31ης Ιανουαρίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο είχε αποφασίσει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρό δανεισμό του Ομίλου, έχει υποχωρήσει στα 700 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε μόλις 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA. Πρόσφατα ο Οργανισμός (μέσω της OTE PLC) εξέδωσε ομόλογο σταθερού επιτοκίου 400 εκατ.ευρώ, λήξης 2022, με ετήσιο κουπόνι 2,375%. Τα τέλη Ιουλίου, η Standard & Poor's Ratings Services αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησή της εταιρείας σε ‘ΒΒ+’ από ‘ΒΒ’.

Πηγή: capital.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text