Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η απόσυρση της Tesla από το Χρηματιστήριο προκαλεί πολλά ερωτήματα

Η απόσυρση της Tesla από το Χρηματιστήριο προκαλεί πολλά ερωτήματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Ελον Μασκ δήλωσε, μέσω μηνύματός του στο Twitter, ότι είναι έτοιμος να αποσύρει την Τesla από το χρηματιστήριο και ότι έχει βρει τα απαραίτητα κεφάλαια – 82 δισ. δολάρια. Βέβαια, προς το παρόν, η μετοχή της Tesla βρίσκεται στα 353 δολάρια. Ο στόχος του κ. Μασκ είναι τα 420 δολάρια. Αν τον επιτύχει, θα αποσύρει την εταιρεία του από το χρηματιστήριο. Πάντως, οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Tesla δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις του κ. Μασκ. Ο τελευταίος διατηρεί μερίδιο 20% στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι για να ανακτήσει το υπόλοιπο 80%, θα χρειαστεί επιπλέον 70 δισ. δολάρια.

Διατυπώνονται ορισμένα καίρια ερωτήματα αφενός από παράγοντες των αγορών και αφετέρου από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση του σχεδίου Μασκ; Γιατί δεν εμφανίστηκε κανένας δημοσίως να δηλώσει ότι θα στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα του εκκεντρικού και οξύθυμου επιχειρηματία; Είναι σωστό να κάνει τέτοιες ανακοινώσεις μέσω κοινωνικών δικτύων, αντί να ακολουθήσει την οδό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Είναι αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισε αμέσως έρευνα για το θέμα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Wall Street Journal. Τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απευθύνθηκαν στην Tesla για να μάθουν γιατί επιλέχθηκε το Twitter ως μέσον επικοινωνίας για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εξετάσει εις βάθος τις επόμενες μέρες, με τη βοήθεια οικονομικών συμβούλων, κατά πόσον είναι βιώσιμη η πρόταση του ιδρυτή της Tesla. Αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Μασκ να μην εμπλακεί περαιτέρω στην υπόθεση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου.

Φημολογείται ότι μεταξύ των επενδυτών που αναμένεται να ενδιαφερθούν για την Tesla είναι τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, οι Σαουδάραβες στην αρχή της εβδομάδας τοποθέτησαν 2 δισ. δολάρια στην εταιρεία και απέκτησαν μερίδιο κάτω από το 5%. Μια άλλη πιθανή υποψήφια για να συνδράμει τον Ελον Μασκ είναι και η ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Softbank του Μασαγιόσι Σον. Υπήρξαν προκαταρκτικές επαφές για το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου στην Tesla, στη διάρκεια των οποίων ο κ. Μασκ αναφέρθηκε και στο σχέδιό του για να την αποσύρει από το χρηματιστήριο. Οι συζητήσεις, πάντως, δεν κατέληξαν πουθενά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόθεση του Ελον Μασκ να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια ήταν γνωστή από παλιά. «Θα ήταν καλύτερο για μας να μην ήταν εισηγμένη η Tesla, γιατί έτσι θα ήμασταν πιο αποδοτικοί», είχε δηλώσει ο Ελον Μασκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone τον Νοέμβριο.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text