Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Οι καταγγελίες δανείων και η προστασία από τους πιστωτές

Folli Follie: Οι καταγγελίες δανείων και η προστασία από τους πιστωτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Οι καταγγελίες δανείων και η προστασία από τους πιστωτές

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στα "χέρια" των Rothschild και Deloitte βρίσκεται η κύρια γραμμή άμυνας της Folli Follie Group (FFG) απέναντι στις πιθανές κινήσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων που δύνανται να κινήσουν ομολογιούχοι, επενδυτές και πιστωτές της, όπως κατασχέσεις λογαριασμών ή περιουσιακών στοιχείων, αλλά και πρόωρη ρευστοποίηση απαιτήσεων με αιχμή την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων.

Τις εξελίξεις "ξεκλείδωσε" ως ένα άλλο ντόμινο η πρώτη καταγγελία δανειακής σύμβασης, όπως έγραψε το Capital.gr. Πρόκειται για ένα Schuldschein (αποτελεί μια δανειακή σύμβαση μεταξύ δύο αντισυμβαλλόμενων, η οποία διέπεται από το γερμανικό δίκαιο), ύψους 20 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στα χέρια προσώπου νομικού δικαίου. Η καταγγελία κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδήγησε στην κατάπτωση της σχετικής εγγύησης που δόθηκε από τη Folli Follie.

Παραμονή 15Αύγουστου, η FFG με ανακοίνωση της ανέφερε πως ως αποτέλεσμα και της εν λόγω καταγγελίας θα ειδοποιήσει τον εκπρόσωπο (trustee) για τα μετατρέψιμα ομόλογα (ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, λήξεως 2019) και τον αντιπρόσωπο κατόχων των ομολόγων σε ελβετικό φράγκο (ύψους 150 εκατ. ) που εξέδωσε για την επέλευση ορισμένων "Γεγονότων Παραβίασης" που έχουν ανακύψει με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών των ομολόγων.

Τι σημαίνει η επέλευση "Γεγονότων Παραβίασης"; Ουσιαστικά πως κάτοχοι ομολογιών της εταιρείας (τα οποία πλέον βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με επιτόκια χρεοκοπίας) μπορούν να στοιχειοθετήσουν νομικά την καταγγελία των όρων των συγκεκριμένων κινητών αξιών για την κατάθεση προσφυγών με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Εάν νομικά κριθεί ότι στοιχειοθετούνται λόγοι καταγγελίας των συμβάσεων από την πλευρά των ομολογιούχων, τότε η υπόθεση λαμβάνει εξαιρετικά ανησυχητική τροπή για τη Folli Follie και τη διοίκηση της,  καθώς ανοίγει ο δρόμος για συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων.

Σημειωτέον, πως το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο των 249,5 εκατ. ευρώ, λήξεως 2019, έχει τιμή εξάσκησης τα 40,7 ευρώ... Εάν ζητηθεί η πρόωρη εξόφληση των ομολόγων (σε περίπτωση που όντως υπάρχουν ρήτρες πρόωρης προεξόφλησης), τότε η πίεση προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου θα αυξηθεί κατακόρυφα. Στο πλαίσιο αυτό η Folli Follie γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ξεκινήσει διαβούλευση με τους πιστωτές της προκειμένου να αποφύγει μια δραματική επιδείνωση της κατάστασής της.

Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, είναι ασφυκτικά. Επί του παρόντος, η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως έπειτα από τη χορήγηση Προσωρινής Διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τελεί σε προστασία από τους πιστωτές έως τη δικάσιμο, η οποία έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου. Προστασία η οποία εξασφαλίστηκε με τη συναίνεση της θυγατρικής λουξεμβουργιανής εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II SA ως πιστωτή, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους και τραπεζικά στελέχη έωλη και διάτρητη.

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, υπολογίζεται ότι πάνω από 7.500 μέτοχοι, ιδιώτες και θεσμικοί, 100 funds και 30 αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται παγιδευμένα στη μετοχή έπειτα από την αναστολή διαπραγμάτευσης, έχοντας υποστεί συντριπτικές απώλειες στην πλειονότητά τους και δίχως να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική αξία της εταιρείας και της επένδυσής τους. Παραμένει άγνωστο τι κομμάτι από τις δύο αυτές μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις κατέχεται από Έλληνες θεσμικούς ή και φυσικά πρόσωπα.

Τα δεδομένα αυτά καθώς και τα περιθώρια ελιγμών ήδη εξετάζει η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Στο πλαίσιο αυτό η Folli Follie ανέθεσε πρόσφατα στην Deloitte να τη συνδράμει στην εκπόνηση προβλέψεων βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ρευστότητας και να παράσχει υποστήριξη στην επικαιροποίηση του πλέον πρόσφατου επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. Το κυριότερο, ζητήθηκε από την Deloitte να καταρτίσει μοντέλο ανάλυσης χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων (entity priority analysis) προς χρήση στις μελλοντικές συζητήσεις αναδιάρθρωσης με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της εταιρείας και άλλους ενδιαφερομένους.

Ταυτόχρονα, η Rothschild (και συγκεκριμένα το γραφείο της εταιρείας στο Παρίσι) έχει προσληφθεί ως ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Folli Follie, έχοντας αναλάβει ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων και πρωτοβουλιών προκειμένου να δομηθεί η υπερασπιστική γραμμή της εταιρείας, οι οποίες εκτιμάται πως θα κορυφωθούν με την ολοκλήρωση των ερευνών που υλοποιούν οι ΕΥ και Alvarez&Marshal και οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο μήνα.

Πηγή: capital.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text