Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Tριπλό θερινό "χτύπημα" στην αγορά εργασίας

Tριπλό θερινό "χτύπημα" στην αγορά εργασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tριπλό θερινό "χτύπημα" στην αγορά εργασίας

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μια εικόνα χειρότερη σε σχέση με εκείνη που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση στο δελτίο της για τον μήνα Μάιο δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και του Υπ. Εργασίας για το δίμηνο του Ιουνίου – Ιουλίου.

Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είδε μείωση της ανεργίας στο 19,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας  τον Μάιο, ο ΟΑΕΔ μέτρησε έναν μήνα μετά –δηλαδή τον Ιούνιο–  αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων.

Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο,  το σύστημα "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας μέτρησε περισσότερες απολύσεις σε σχέση με νέες προσλήψεις, κάτι που ισοδυναμεί με "καθαρή" απώλεια θέσεων εργασίας. Εξάλλου, τον ίδιο μήνα σημειώθηκε αύξηση των νέων συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης.

Με άλλα λόγια, μέσα στο καλοκαίρι, η αγορά εργασίας υπέστη ένα τριπλό χτύπημα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Τον Ιούλιο του 2017, οι απολύσεις ήταν κατά 8.610 περισσότερες σε σχέση με τις προσλήψεις.

Αυτό αποκάλυψε το δελτίο του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" το οποίο μετρά τις ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το 2015, όπου καταγράφεται αρνητικό ισοζύγιο στην απασχόληση. Υπενθυμίζεται πως την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο μήνα Ιούλιο ήταν εν μέσω των capital controls και της πολιτικής αναταραχής που έφερε το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του.

2. Τον ίδιο μήνα (σ.σ. Ιούλιος 2018), σημειώθηκε αύξηση στις νέες συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (σ.σ. Ιούλιος 2017).

Συγκεκριμένα, οι νέες συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης "κατέκτησαν", τον Ιούλιο το 2018, το 54,4% του συνόλου των νέων συμβάσεων. Αντίθετα, πέρσι τον ίδιο μήνα, είχαν "κατακτήσει" το 54,2%.

Αν και η αύξηση αυτή είναι πράγματι μικρή, υπάρχει μία αλλαγή στην εσωτερική "σύνθεση" αυτού του ποσοστού: Αυξήθηκε το "ειδικό βάρος" των νέων συμβάσεων μερικής απασχόλησης, καθώς έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 41,2% έναντι 39,7% πέρσι.

3. Ενώ συνεχίζεται η επέλαση της ελαστικής απασχόλησης, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους ανέργους δείχνουν αύξησή τους. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2018, οι άνεργοι ανήλθαν σε 923.253. Αντίθετα, τον Ιούνιο του 2017 είχαν φτάσει σε 911.368. Με άλλα λόγια, μέσα σε 12 μήνες, αυξήθηκαν κατά 12.155 ή κατά 1,3%.

Πηγή: capital.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text