Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κλειδωμένο σε σταθερό επιτόκιο το 80% του χρέους

Κλειδωμένο σε σταθερό επιτόκιο το 80% του χρέους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κλειδωμένο σε σταθερό επιτόκιο το 80% του χρέους

Της Ελευθερίας Κουρτάλη

Σημαντική αύξηση σημείωσε το ποσοστό του δημόσιου χρέους της κεντρικής διοίκησης, το οποίο είναι σε σταθερό επιτόκιο, ενώ ανάλογη μείωση σημείωσε το χρέος σε κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Με βάση το τριμηνιαίο δελτίο, το χρέος της κεντρικής διοίκησης έφτασε στα 345,38 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, αυξημένο κατά 1,64 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 343,74 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα τα ταμειακά διαθέσιμα από 12,33 δισ. ευρώ αυξήθηκαν ελαφρώς στα 13,08 δισ. ευρώ. Από το σύνολο του χρέους, το 80,1% βρίσκεται σε σταθερό επιτόκιο και το 19,9% σε κυμαινόμενο, ενώ στα τέλη του πρώτου τριμήνου το 51% ήταν σε σταθερό και το 49% σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτή η αύξηση του χρέους σταθερού επιτοκίου έγινε δυνατή μέσω πράξεων ανταλλαγής (swap) σταθερού επιτοκίου και της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας επί των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση προστατεύεται περισσότερο μακροπρόθεσμα από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και συνεπώς των τόκων που πληρώνει ετησίως το Δημόσιο, ωστόσο βραχυπρόθεσμα υπάρχει σαφώς επιβάρυνση σε σχέση με τα εξαιρετικά χαμηλά κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων στήριξης.

Η διατήρηση του χρέους της κεντρικής διοίκησης σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τα υψηλά πλεονάσματα που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αλλά και την πρόσφατη προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία τις τελευταίες ημέρες έχουν δεχθεί νέα «χτυπήματα» λόγω των αναταράξεων από την Τουρκία αλλά και την Ιταλία. Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,302% με άνοδο της τάξης του 0,85% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα –με ένα μικρό διάλειμμα βελτίωση την Τρίτη το οποίο αποδείχθηκε εφήμερο– η άνοδος ξεπερνά το 10%, με το spread να αγγίζει τις 399 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 3,316%, ενώ η απόδοση του 7ετούς άγγιξε το 3,881% από 3,864% προηγουμένως.

Οπως σημειώνει σε έκθεσή της η Roubini Economics, η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει πολύ περιορισμένη λόγω του ότι οι τίτλοι συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού. Αυτό σημαίνει ότι στη δευτερογενή αγορά η ρευστότητα στα ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ περιορισμένη, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας. Αυτό είναι ένα περιβάλλον το οποίο είναι αποτρεπτικό για τους περισσότερους επενδυτές, όπως προειδοποιεί. Αν και περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναμένεται να ακολουθήσουν έπειτα από αυτήν της Fitch, ο δρόμος της επανένταξης των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες αναφοράς των ομολόγων (benchmarks), τους οποίους παρακολουθούν οι διεθνείς επενδυτές, θα είναι μακρύς, όπως επισημαίνει η Roubini Economics. «Για να συμβεί αυτό, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να αναβαθμίσουν την Ελλάδα κατά 7 με 11 βαθμίδες συνολικά, υποδηλώνοντας ότι η επιστροφή σε μια ευρεία βάση επενδυτών θα αργήσει πολύ», σημειώνει. Επίσης, η μεγαλύτερη μεταβλητότητα υποστηρίζει το επιχείρημα για έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων παρά ενός νέου 10ετούς ομολόγου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η απώλεια του waiver, καταλήγει η Roubini, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το επόμενο διάστημα, ωστόσο αυτό το εγχείρημα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text