Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ξεκίνησαν οι καταγγελίες δανειακών συμβάσεων του ομίλου Folli Follie

Ξεκίνησαν οι καταγγελίες δανειακών συμβάσεων του ομίλου Folli Follie

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεκίνησαν οι καταγγελίες δανειακών συμβάσεων του ομίλου Folli Follie

Του Ηλία Μπέλλου

Την άγουσα προς την αναγκαστική κεφαλαιοποίηση χρεών ή και την εκτέλεση κατασχέσεων υπέρ των πιστωτών εμφανίζεται να έχει πάρει η Folli Follie με μοναδική προστασία από τους πιστωτές την προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έως τη δικάσιμο της κύριας υπόθεσης για υπαγωγή της στο άρθρο 106 A΄ που έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Αν και είναι πιθανόν η δικαστική προστασία να παραταθεί τότε, ήδη έχουν ανακύψει ζητήματα δικαίου που απειλούν να εξελιχθούν σε ντόμινο τόσο για την εταιρεία όσο και για τους εκδότες, Ελληνες ή ξένους, των εγγυητικών επιστολών της. Συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου έγινε καταγγελία δανειακής σύμβασης του ελληνικού ομίλου από ξένο πιστωτή που συνοδεύθηκε από κατάπτωση σχετικής εγγυητικής επιστολής της εισηγμένης αξίας 20 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω σύμβαση είχε τη νομική μορφή Schuldscheindarlehen, δηλαδή είναι δανειακή σύμβαση υπό το γερμανικό δίκαιο και έτσι κατέστη δυνατή η καταγγελία παρά την προσωρινή διαταγή προστασίας στην Ελλάδα. Οπως εξηγούν, άλλωστε, εξέχοντες νομικοί στην «Κ», η κατάπτωση της εγγυητικής δεν αποτελεί διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και έτσι δεν υπάγεται στην προστασία. Ομως, η κατάπτωση της εγγυητικής, που αναγνώρισε ανακοινώνοντάς την στο επενδυτικό κοινό η Folli Follie, δεν σημαίνει και αυτόματη πληρωμή της από τον εκδότη, αφού αυτός μπορεί να ζητήσει επέκταση της προστασίας και για τις εγγυητικές λόγω των ευρύτερων εξελίξεων στον όμιλο.

Εν τω μεταξύ, πιθανολογείται πως αυτή η καταγγελία αποτελεί την απαρχή του ντόμινο και εικάζεται επίσης πως σύντομα θα καταγγελθεί και το δεύτερο Schuldscheindarlehen ύψους 31 εκατ. ευρώ που οφείλει η Folli Follie. Επιπλέον, η ίδια η εταιρεία γνωστοποίησε πως «βρίσκεται στο στάδιο έναρξης συναινετικής συνεργασίας με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του κατόχου του Schuldschein (σ.σ.: δανειακή σύμβαση υπό το γερμανικό δίκαιο) των 20 εκατ. και των συμβούλων της Ad Hoc επιτροπής των κατόχων των μετατρέψιμων ομολόγων, προκειμένου να συζητήσει μια δυνητική αναστολή ενεργειών υπέρ της εταιρείας και των θυγατρικών της και να διερευνήσει εναλλακτικές δυνατότητες για τη μελλοντική αναδιάρθρωση του ομίλου».

Σημειώνεται πως εκτός από τα δύο Schuldscheindarlehen συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ, οι άλλες βασικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των εταιρειών του ομίλου Folli Follie είναι μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα αξίας 249,5 εκατ. ευρώ, ομόλογα σε ελβετικό φράγκο 150 εκατ. (αμφότερα διαπραγματεύονται κάτω από το 50% της αξίας τους), χρηματοδοτικές μισθώσεις αξίας 18 εκατ. ευρώ και λοιπός τραπεζικός δανεισμός 47 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. στερλινών συν άλλα 19 εκατ. ελβετικών φράγκων, πλήρως εξασφαλισμένων κατά την εταιρεία.

«Επειδή όπως λέγεται ο χρόνος είναι χρήμα και επειδή τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι δεδομένα, όλοι οι πιστωτές θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν κατά το δυνατόν τις απαιτήσεις τους προκαλώντας ένα ντόμινο από το όποιο δύσκολα θα ξεφύγει η Folli Follie», σημειώνει Ελληνας τραπεζίτης που συμμετείχε στην προ ολίγων μηνών διαβούλευση εξασφάλισης πρόσθετων εγγυήσεων για τα δάνεια του ομίλου προς τις ελληνικές τράπεζες.

Από την πλευρά της, η Folli Follie προσπαθεί με συμβούλους την Rothschild και την Deloitte να καταρτίσει ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα αποσπάσει δικαστική επικύρωση υπό το άρθρο 106α και να αποφύγει έτσι τα αναγκαστικά μέτρα των πιστωτών. Ομως, ήδη γεννώνται ζητήματα εγκυρότητας της προσφυγής της, καθώς στηρίχθηκε στη συναίνεση πιστωτή που δεν είναι άλλος από τη θυγατρική της λουξεμβουργιανή εταιρεία FF Group Finance Luxembourg II SA. Σε κάθε περίπτωση, όλοι, εταιρεία, μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι αλλά και το σύνολο των αγορών ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού αναμένουν τα πορίσματα των Ernst & Young και Alvarez & Marsal, πιθανότατα πριν από τη δικάσιμο της 12ης Σεπτεμβρίου, για να διακριβώσουν την πραγματική οικονομική θέση της εταιρείας.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text