Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μάχη για να πέσει η ανεργία κάτω από το 20%

Μάχη για να πέσει η ανεργία κάτω από το 20%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάχη για να πέσει η ανεργία κάτω από το 20%

του Παπαδή Κώστα

Eνεργητική παρέμβαση στην αγορά εργασίας με παλαιά και νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης

Ο εφιάλτης της ανεργίας αυξάνει την κινητοποίηση της κυβέρνησης, η οποία – οσονούπω – εισέρχεται στον τελευταίο χρόνο της θητείας της και κατ’ επέκταση σε μακρά προεκλογική περίοδο, αφού οι εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή. Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, έτσι ώστε να περιοριστούν και να σταθεροποιηθούν κάτω από το 20% έως το τέλος του 2018. 

Παρότι τον Μάιο καταγράφηκαν – για πρώτη φορά – ποσοστά κάτω από το 20% (συγκεκριμένα 19,5%), η οικονομία δεν φαίνεται να έχει «κερδίσει αυτό το ύψος». Η αποκλιμάκωση του προβλήματος είναι εξαιρετικά αργή, με την ανεργία να δείχνει να αντιστέκεται σε υψηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό σημειώνουν σε εκθέσεις τους τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, διαπιστώνοντας την αξιοσημείωτη στασιμότητα στον ρυθμό ανάσχεσης της ανεργίας.

«Τα στοχευμένα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποδίδουν καρπούς» σημειώνει η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου, η οποία προσθέτει ότι «η θετική αυτή εξέλιξη δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, αλλά θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι προσπάθειες για την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία ακόμη περισσότερων θέσεων πλήρους απασχόλησης». Ιδιαίτερη σημασία δίδεται από την κυβέρνηση στην ενεργητική παρέμβαση στην αγορά εργασίας μέσω των εφαρμοζόμενων, αλλά και των σχεδιαζόμενων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για νέα ή και παλαιότερα προγράμματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά έως ότου καλυφθούν οι προβλεπόμενες θέσεις:


1.Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 30.333 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα (την 1η Αυγούστου) και ο ΟΑΕΔ θα δέχεται αιτήσεις ένταξης ως τη Δευτέρα 20 Αυγούστου (ώρα 12η μεσημβρινή). Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων διενεργείται μόνο ηλεκτρονικά. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες: μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Ανεργοι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, μακροχρονίως άνεργοι, άνεργοι ΑΜΕΑ και άνεργοι δικαιούχοι επιδόματος αλληλεγγύης. Ο πίνακας κατάταξης θα γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων μέσω του μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

2.«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα».
Ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούνιο. Οι 6.000 θέσεις εργασίας αφορούν αποκλειστικά εγγεγραμμένους ανέργους, πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμένους ανέργους λοιπών εκπαιδευτικών βαθμίδων. Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος είναι 12 μήνες (για ανέργους ηλικίας 18-29 ετών) και 15 μήνες (για μακροχρόνια ανέργους και για δικαιούχους κοινωνικού επιδόματος).

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζομένου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών. Το πρόγραμμα παρέχει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, προκειμένου να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

4.Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30 - 49 ετών. Στόχος η προώθηση στην απασχόληση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ παράλληλα οι 5.000 από τις 15.000 θέσεις θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και η ημερήσια επιχορήγηση ανά άτομο ανέρχεται σε 15 ευρώ για ανέργους εγγεγραμμένους τουλάχιστον 3 μήνες στον ΟΑΕΔ, 18 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους και 22 ευρώ για δικαιούχους ΚΕΑ.

5.Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017 και ο συνολικός προϋπολογισμός τους φθάνει τα 39.600.000 ευρώ. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης 12 + 12 μήνες (ανώτατη συνολική διάρκεια επιχορήγησης 36 μήνες) ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση έναν μήνα πριν από τη λήξη εκάστου 12μήνου. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως 700 ευρώ μηνιαίως.

6.Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με τη μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της διατήρησης των θέσεων εργασίας και η προώθηση της μισθωτής σχέσης εργασίας μέσω της μετατροπής της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι αμειβόμενοι με ΔΠΥ, εργαζόμενοι σε δύο - κατ' ανώτατο όριο - εργοδότες.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, με ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 350 ευρώ ανά μήνα πλήρους απασχόλησης. Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό της 6 μήνες επιπλέον, χωρίς επιχορήγηση.

7.Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα, και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμων και περιφερειών), για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 - 67 ετών.
Συνολικός προϋπολογισμός 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017 και θα παραμείνει ανοιχτό έως την κάλυψη των θέσεων. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωφελούμενοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ πάνω από 12 μήνες), ηλικίας 55-67 ετών. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης άλλους 12 μήνες. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.

8.Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Συνολικός προϋπολογισμός 32 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησης τακτικής ανεργίας (αρχικής ή συνέχισης), με εγκριθείσα επιδότηση τουλάχιστον 5μηνης διάρκειας. Και οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης. Η χρονική διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες.

9.Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων λήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.
Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 (προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό μέχρι την κάλυψη των θέσεων. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο και έως το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους επιχορηγούνται για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης άλλους 9 μήνες. Ενώ για πρόσληψη μη μακροχρόνια ανέργων επιχορηγούνται για 9 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης άλλους 9 μήνες.

10.Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών.
Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. Ισχύουν οι ίδιοι όροι με το προηγούμενο πρόγραμμα επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 άτομα.

πηγή: tovima.gr

25

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text