Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ακριβά κοστίζει στη ΔΕΗ το μεγάλο μερίδιο αγοράς

Ακριβά κοστίζει στη ΔΕΗ το μεγάλο μερίδιο αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακριβά κοστίζει στη ΔΕΗ το μεγάλο μερίδιο αγοράς

της Λιάγγου Χρύσας

Με ρυθμούς που δεν ανταποκρίνονται στους δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ προχωράει ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, εξέλιξη με πολλαπλές επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς και πρωτίστως στη ΔΕΗ, η οποία θα υποχρεωθεί να διαθέσει αυξημένες ποσότητες ενέργειας σε τρίτους μέσω δημοπρασιών. Η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του έτους διατηρεί μερίδιο 80,42% και το υπόλοιπο μόλις 19,58% μοιράζονται μεταξύ τους 18 ιδιώτες προμηθευτές, εκ των οποίων μόλις δύο έχουν μερίδιο πάνω από 4% (Ηρων, Protergia). Με βάση τους δεσμευτικούς στόχους του μνημονίου το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε το πρώτο εξάμηνο του 2018 να υποχωρήσει στο 68,74%. Η απόκλιση του 11,68% που καταγράφεται οδήγησε τη ΡΑΕ στην απόφαση να αυξήσει τις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατήσει η ΔΕΗ στην επόμενη δημοπρασία του 2018 (Οκτώβριος) και στην πρώτη δημοπρασία του 2019, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί με νόμο. Ετσι, η ΔΕΗ στη δημοπρασία του Οκτωβρίου πέραν της προβλεπόμενης ποσότητας των 511 MWh/h καλείται να δημοπρατήσει πρόσθετες ποσότητες 127 MWh/h ανεβάζοντας τις συνολικές ποσότητες στις 683 MWh/h. Στην πρώτη δημοπρασία του 2019 θα πρέπει να δημοπρατήσει επιπλέον ποσότητα 171 MWh/h. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσθετες ποσότητες λόγω απόκλισης από τον δεσμευτικό στόχο θα ήταν διπλάσιες εάν στην τελευταία διαπραγμάτευση οι θεσμοί δεν είχαν κάνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τον περιορισμό τους στο 50%.

Ο χαμηλός ρυθμός μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες μεταξύ των οποίων και η επιθετική τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε η ίδια η επιχείρηση (εκπτώσεις 15% για την εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού) με σκοπό να ανακόψει τη μετακίνηση των συνεπών πελατών της προς τους ιδιώτες. Το όφελος της ΔΕΗ από την εφαρμογή της εμπρόθεσμης έκπτωσης, αφού έβαλε πράγματι κάποιο φρένο στη διαφυγή πελατών, αποδεικνύεται τελικά βραχύβιο καθώς έχει δεσμευθεί για τη μείωση των μεριδίων της σε συγκεκριμένα ποσοστά. Επί του παρόντος υποχρεώνεται να διαθέτει σε τρίτους αυξημένες ποσότητες ισχύος, ενώ δυσκολεύεται να διατηρήσει την έκπτωση του 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε η Mckinsey βασική προτεινόμενη δράση για την εξυγίανση της επιχείρησης είναι η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής στην κατεύθυνση της αντανάκλασης του κόστους. Η ίδια η ΔΕΗ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 υπολογίζει την επιβάρυνση από την εφαρμογή των ΝΟΜΕ στα 92 εκατ. ευρώ.

Πέραν της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά αποτέλεσε και το τέλος προμηθευτή που επιβλήθηκε για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Η αποκλιμάκωση του τέλους αυτού από φέτος αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ωστόσο συναντά πρόσθετα εμπόδια λόγω της αύξησης της οριακής τιμής του συστήματος ως αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής των CO². H μέση οριακή τιμή συστήματος, η τιμή δηλαδή που αγοράζουν στη χονδρική αγορά την ενέργεια οι προμηθευτές για να τη διαθέσουν στους καταναλωτές, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 64,42 ευρώ η μεγαβατώρα από 50,35 ευρώ η μεγαβατώρα τον Απρίλιο, 56,32 τον Μάιο και 60,69 τον Ιούνιο.

Παρά τις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά πάντως οι ιδιώτες πάροχοι είναι έτοιμοι να βγουν στην αγορά από τον Σεπτέμβριο με νέες καμπάνιες και προωθητικές ενέργειες. Αιχμή του ανταγωνισμού για τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου θα αποτελέσουν τα κοινά πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που θα διατεθούν για πρώτη φορά στην κατανάλωση σε ευρεία κλίμακα.

πηγή: kathimerini.gr

25


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text