Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Από "σαράντα κύματα" περνά η εξυγίανση της Μπουτάρη Οινοποιητική

Από "σαράντα κύματα" περνά η εξυγίανση της Μπουτάρη Οινοποιητική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από "σαράντα κύματα" περνά η εξυγίανση της Μπουτάρη Οινοποιητική

Σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες βρίσκεται η διοίκηση της "Ι. Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική ΑΕ”, με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το αρμόδιο Πρωτοδικείο το Μάιο του 2017.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, η συμφωνία της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς ) προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών, χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας και περίοδο χάριτος 1 έτους κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι, δανειοδότηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών, ρύθμιση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (90 – 180 δόσεις), σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο όλων των προμηθευτών. Επίσης, προβλέπονταν η πώληση συγκεκριμένων θυγατρικών εταιρειών (της γαλλικής Millesime S.A.), αλλά και συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί στόχοι, όπως αύξηση των πωλήσεων (μέσος ρυθμός 6,50% στην επόμενη πενταετία) και βελτίωση μικτής κερδοφορίας (σταδιακά σε επίπεδο άνω του 40%) .

Αν και η εν λόγω συμφωνία, βάσει του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα, θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε φάση ολοκλήρωσης, αυτό δεν συνέβη. Σύμφωνα με τη διοίκηση της I. Μπουτάρης & Υιος Holding, όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση 2017 που δημοσιοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο, η καθυστέρηση οφείλεται σε τρεις παράγοντες: την αδυναμία πώλησης μέχρι το τέλος του 2017 της Millesime S.A. στη Νότιο Γαλλία και του ακινήτου ιδιοκτησίας του κυρίου μετόχου Κωνσταντίνου Μπουτάρη, λόγω κυρίως του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου χρονικού διαστήματος, της μη εκταμίευσης του δανεισμού των 500.000 από τις τράπεζες (πλην 63.000 της Alpha), αλλά και της αβεβαιότητας και της περιορισμένης ρευστότητας που δημιουργήθηκε μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας (Μάιος 2017).

Έτσι ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις των δύο πλευρών και από τις τράπεζες προτάθηκε ένα νέο σχέδιο εμπορικής συμφωνίας, με τρίτο συνεργάτη – επενδυτή, η οποία προβλέπει και ταχύτερες και ασφαλισμένες minimum πληρωμές στα τραπεζικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, την πρόταση αυτή επεξεργάστηκε η Deloitte Business Solutions S.A. ως οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας και σε συνεργασία με τη διοίκηση την υπέβαλε προς έγκριση μαζί με νέο επιχειρηματικό σχέδιο τον περασμένο Ιούνιο. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την πώληση της Milliesime S.A. και του ακινήτου του κ. Μπουτάρη.

Παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας, η εταιρεία πέτυχε το 2017 αύξηση των πωλήσεων (στα 11,3 εκατ.ευρώ) κατά 4,6% στην εσωτερική αγορά και κατά 2% στο σύνολο, καθώς και μείωση των ζημιών (από 3 εκατ.ευρώ, το 2016 σε ζημιές 149 χιλ.ευρώ πέρυσι) και αύξηση του EBITDA σε 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιογόνου EBITDA 1,3 εκατ.ευρώ το 2016.

Το σύνολο των δανείων της εισηγμένης στο τέλος του 2017 ανήλθε σε 25,1 εκατ.ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στις Eurobank και Πειραιώς. Οφειλή 3,8 εκατ.ευρώ προς το ΕΦΚΑ τελεί σε ρύθμιση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η μητρική εταιρεία του ομίλου και μοναδικός μέτοχος της Ι. Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική ΑΕ έχει διαβεβαιώσει τις τράπεζες ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την θυγατρική της ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Χθες, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οι κανονικών καταστάσεων για το 2017, η ΕΧΑΕ προχώρησε στην άρση διαπραγμάτευσης των μετοχών της Μπουτάρης.

Ο Όμιλος Μπουτάρη απασχολεί 123 άτομα, διαθέτει πέντε οινοποιεία σε Νάουσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μαντινεία, διαθέτει περισσότερες από 40 ετικέτες κρασιών και αριθμεί εκατοντάδες διακρίσεις σε μεγάλους και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Πηγή:Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text