Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στον αέρα οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ 200.000 μη μισθωτών

Στον αέρα οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ 200.000 μη μισθωτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ρούλας Σαλούρου

Σημαντικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αδυναμία του ασφαλιστικού συστήματος να βεβαιώσει τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ περίπου 200.000 μη μισθωτών ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς έχουν πλέον σωρευθεί απλήρωτες εισφορές τουλάχιστον 19 μηνών. Το πρόβλημα μπορεί για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ, που μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος φορέας για τον καταλογισμό και κυρίως την είσπραξη των εισφορών και του ΕΤΕΑΕΠ στο οποίο κατευθύνονται αυτές, να αποδίδεται σε τεχνικά ζητήματα, όμως για τους χιλιάδες ασφαλισμένους προκαλεί έντονη ανησυχία.

Υπολογίζεται ότι ετησίως οι εισφορές των μη μισθωτών προς το ΕΤΕΑΕΠ ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Η αδυναμία υπολογισμού των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ αφορά συνολικά περίπου 200.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (7%), ενώ από αυτούς, οι περίπου 160.000 πρέπει να καταβάλουν και εισφορές πρόνοιας (4%) για τουλάχιστον 19 μήνες. Στην πράξη, χρωστούν όλο το 2017 και τουλάχιστον το μισό 2018.

asfalismenoi

Εκτιμάται δε, ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα ειδοποιητήρια, τουλάχιστον έως το τέλος του φθινοπώρου. Αυτό στην πράξη ακυρώνει και την οποιαδήποτε λύση επεξεργάζονταν στο υπουργείο Εργασίας. Και αυτό, γιατί στο τέλος του 2017 είχε εξεταστεί ως λύση η πληρωμή των δόσεων που αγνοούνταν σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι ήταν και οι καθυστερούμενοι μήνες. Εάν αυτό εφαρμοστεί –ας δεχθούμε– από τον Οκτώβριο του 2018 (ειδοποιητήρια Αυγούστου), το ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 20 δόσεις (χρωστούμενα από 01/01/2017 – 31/08/2018). Στην πράξη, περίπου 200.000 μη μισθωτοί που ασφαλίζονται για επικούρηση και πρόνοια, δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και βενζινοπώλες, αρτοποιοί και κάποιοι λίγοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, θα πλήρωναν διπλές εισφορές σχεδόν για δύο χρόνια, καθώς θα έπρεπε να καταβάλουν το τρέχον ποσό και μία δόση από τα οφειλόμενα των 20 μηνών. Στην πράξη, η λύση αυτή έχει ακυρωθεί και πλέον αναζητούνται άλλες, σύνθετες λύσεις, καθώς η επιβάρυνση είναι πλέον πολύ μεγάλη.

Επίδομα ανεργίας

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 2011, υπεγράφη και δημοσιοποιήθηκε χθες σε ΦΕΚ, υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για παροχή βοηθήματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, υγειονομικούς, φαρμακοποιούς, μηχανικούς και εργολήπτες που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.219 ευρώ και 6μηνη «παύση εργασιών».

Η υνατότητα λήψης του «επιδόματος ανεργίας» δίνεται για πρώτη φορά στους επιτηδευματίες, παρότι η σχετική εισφορά καταβάλλεται από το 2011, ενώ ειδική πρόνοια υπάρχει για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους μέσα στην μεγάλη κρίση, δηλαδή το 2012 και το 2013.

Το βοήθημα ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χορηγείται για 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text