Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ιταλικά ομόλογα αξίας 72 δισ. πούλησαν οι ξένοι

Ιταλικά ομόλογα αξίας 72 δισ. πούλησαν οι ξένοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αναταραχή σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας ιταλικής κυβέρνησης προκαλεί τη μαζική έξοδο των ξένων επενδυτών από την ιταλική αγορά ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Μάλιστα, το ξεπούλημα ιταλικών ομολόγων είναι εντονότερο απ’ ό,τι το 2012. Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο τον Ιούνιο, «αναγκάζοντας» τις ιταλικές τράπεζες να αυξήσουν με ρυθμό-ρεκόρ τις αγορές ιταλικών ομολόγων, κίνηση που ενέχει ρίσκο, διότι παράλληλα αυξάνεται και η έκθεσή τους.

Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν τον Ιούνιο ιταλικά κρατικά ομόλογα καθαρού ύψους 38 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ, καθώς εξελισσόταν η σύγκρουση της λαϊκιστικής νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας αφενός με τις Βρυξέλλες και αφετέρου με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για τη στελέχωσή της. Τον Μάιο οι ξένοι επενδυτές είχαν πουλήσει ιταλικά κρατικά ομόλογα 34 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν ρεκόρ. Ρόλο πυροσβέστη κλήθηκαν να διαδραματίσουν οι ιταλικές εμπορικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν τις καθαρές αγορές ιταλικών ομολόγων στα περίπου 40 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ποσό που είναι το υψηλότερο από την εποχή της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. «Είχαμε υποπτευθεί πως οι καθαρές πωλήσεις ιταλικών ομολόγων θα συνεχίζονταν και τον Ιούνιο, αλλά το ποσό του Ιουνίου ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό που περιμέναμε», δήλωσε στους Financial Times ο Ντέιβιντ Οουεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies για την Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής και του ξεπουλήματος ιταλικών ομολόγων ήταν η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο επίπεδο του 3%, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Την 1η Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές που οδήγησαν στην εξουσία τον Μάιο το Κίνημα των 5 Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ήταν 2,08%. Εφτασε στο 3,13% στα μέσα Ιουνίου, εν μέσω πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία, σχεδίων για αύξηση των κρατικών δαπανών κατά περίπου 120 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 και με την ΕΚΤ να ανακοινώνει στις 14 Ιουνίου την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα τέλη του 2018.

Εν συνεχεία, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς έως το 2,47% στα μέσα Ιουλίου, για να αυξηθεί και πάλι και να βρίσκεται σήμερα κοντά στο 3%.

Με τη λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση να επεξεργάζεται το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα πρέπει να έχει αποστείλει προς έλεγχο στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Οκτωβρίου, το πιθανότερο είναι ότι η ιταλική αγορά ομολόγων θα εξακολουθήσει να υφίσταται κλυδωνισμούς τους επόμενους μήνες. Αν η Ρώμη παρουσιάσει προσχέδιο προϋπολογισμού που να περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες κατά 120 δισ. ευρώ, το ποσό αντιστοιχεί στο 5% με 6% του ιταλικού ΑΕΠ, και τινάξει στον αέρα το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, τότε είναι βέβαιον ότι θα οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με Βρυξέλλες και Βερολίνο, με έντονες αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την Ιταλία αλλά και για ευάλωτα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. «Τα θεμελιώδη (οικονομικά) μεγέθη της Ιταλίας είναι υπό έλεγχο.

Οι αγορές επικεντρώνονται στις τριβές που προκαλεί ο προϋπολογισμός και όταν περάσει αυτό, τότε θα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία», εξηγεί στους F.T. ο Νικ Γκάρτσαϊντ, επικεφαλής διεθνών αγορών ομολόγων στην JPMorgan Asset Management. Ο Μάουρο Βιτοραντζέλι, επικεφαλής επενδύσεων στην Allianz Global Investors, επισημαίνει ότι πλέον η απόδοση των ιταλικών ομολόγων έχει σταθεροποιηθεί σε νέο, υψηλότερο όμως, επίπεδο. Αν υποχωρήσει η αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων μετά την έγκριση του ιταλικού προϋπολογισμού, τότε είναι πιθανό να επιστρέψουν στην αγορά Ιταλοί μικροεπενδυτές και τράπεζες, και η αυξημένη ζήτηση να οδηγήσει σε πτώση των αποδόσεων. Κατά τον κ. Βιτοραντζέλι, δύο ακόμα στοιχεία είναι σημαντικά για τις αγορές. Πρώτον, να συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, μαζί και της ιταλικής, διότι για να είναι βιώσιμο το ιταλικό δημόσιο χρέος, είναι απαραίτητη η ύπαρξη οικονομικής ανάπτυξης. Ηδη, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει επιβράδυνση της οικονομίας στο 1,3% το 2018, και στο 1,1% το 2019, από 1,5% το 2017. Δεύτερον, να παραμείνει υπουργός Οικονομικών ο Τζουζέπε Τρία, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ωστόσο, ο κ. Τρία υποστηρίζει την αύξηση των κρατικών επενδύσεων για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι το ξεπούλημα κρατικών ομολόγων έχει περιοριστεί, προς το παρόν, στην Ιταλία και δεν έχει επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, λέει ο Οουεν. «Τον Ιούνιο αυξήθηκαν και πάλι οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, έπειτα από δύο μήνες όπου κατεγράφη υποχώρηση, ενώ είχαν προηγηθεί 17 συνεχόμενοι μήνες με αγορές».

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text