Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γαλλία θα πέσει στο 1,7%

Το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γαλλία θα πέσει στο 1,7%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

O προϋπολογισμός της Γαλλίας στηρίζεται στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το 2019. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μάλιστα δηλώνει ότι μπορεί να μην είναι εύκολη η επίτευξη του στόχου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,3% του ΑΕΠ. Η πορεία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση Μακρόν στον επόμενο προϋπολογισμό. Δρομολογούνται, πάντως, ριζικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα και στο σύστημα πρόνοιας.

Υπό εξέταση βρίσκονται μέτρα για τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Περικοπές εξετάζονται σε διάφορα επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καταβάλλονται στους ανέργους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του κρατικού συστήματος παροχών.

Το Παρίσι σκοπεύει, επίσης, να καταργήσει 4.500 θέσεις εργασίας στο γαλλικό Δημόσιο το 2019. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι θέσεις στον δημόσιο τομέα κατά 10.000 έως το 2020.

Είναι, παράλληλα, πολύ πιθανόν να μην καλύπτονται οι αναρρωτικές άδειες στο Δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ σε κρατικές δαπάνες. Μέχρι σήμερα, η οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μακρόν έχει δεχθεί κριτική ότι ωφελεί τους πλούσιους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κυβέρνησης Μακρόν, ο οποίος ανέλαβα τα ηνία της χώρας τον Μάιο του 2017. Κατά το β΄ τρίμηνο του 2018, η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία ενισχύθηκε κατά 1,7% ετησίως, ύστερα από το 2,2% που είχε καταγραφεί ένα τρίμηνο πριν.

Ο κ. Φιλίπ τόνισε ότι «είμαι πάντα πολύ προσεκτικός με τις οικονομικές προβλέψεις. Αν έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης, θα επηρεαστεί ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text