Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Ρώμη δοκιμάζει τα όρια αντοχής των Βρυξελλών

Η Ρώμη δοκιμάζει τα όρια αντοχής των Βρυξελλών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι σχέσεις Ρώμης - Βρυξελλών εξακολουθούν να είναι τεταμένες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε προσωρινά στο 3,2%. Σε αυτό το επίπεδο είχε να βρεθεί από τα τέλη του 2014, αν εξαιρέσουμε τη συνεδρίαση της 29 Mαΐου 2018.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρώμη να παραβιάσει το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. «Δεν αποκλείω την περίπτωση να παραβιάσουμε το όριο του 3%, τα πάντα είναι πιθανά. Αλλά δεν μπορούμε να το πούμε τώρα, επεξεργαζόμαστε τον προϋπολογισμό», είπε ο κ. Ντι Μάιο στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, σύμφωνα με το Reuters. Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού θέλει να αυξήσει κατά πολύ τις κρατικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2019, ώστε να εφαρμόσει το προεκλογικό σχέδιο της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος 5 Αστέρων. Η πρόσφατη κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα έχει αυξήσει την πολιτική πίεση για επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Μάλιστα, ο κ. Ντι Μάιο επανέλαβε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατικοποιήσει τους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους, τη διαχείριση των οποίων έχει σήμερα η Autostrade per l’Italia, θυγατρική της Atlantia. Τη Δευτέρα, ο κ. Ντι Μάιο είχε απειλήσει ότι η Ιταλία δεν θα καταβάλει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό, όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και δευτερευόντως η Μάλτα και η Ισπανία, έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. Τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες αλλά και στους επενδυτές.

Στις αρχές Αυγούστου ο κ. Ντι Μάιο είχε εκθέσει πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που είχαν δηλώσει ότι η Ρώμη θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019. Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Ντι Μάιο είχε απαιτήσει τη συμπερίληψη στον προϋπολογισμό όλων των βασικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού. Η Λέγκα έχει υποσχεθεί επιβολή «ενιαίου» φορολογικού συντελεστή 15% για επιχειρήσεις και 20% για ιδιώτες, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 70 δισ. ευρώ. Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει υποσχεθεί την καταβολή κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος σε φτωχούς Ιταλούς, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 17 δισ. ευρώ. Αλλο τόσο εκτιμάται ότι θα κοστίσει στον ιταλικό προϋπολογισμό η ανατροπή της μεταρρύθμισης Μόντι στις συντάξεις. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 120 δισ. ευρώ ή στο 5% με 6% του ιταλικού ΑΕΠ. Ενας τρόπος για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν να εφαρμοστούν σταδιακά αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ελιγμός που ενδεχομένως να αποφόρτιζε την κατάσταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου.

Αβεβαιότητα στην αγορά

Η είδηση ότι η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να παραβιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ προκάλεσε την αύξηση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, εν μέσω μικρού όγκου συναλλαγών, κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,202%, χθες το πρωί. Προς το μεσημέρι, η απόδοση είχε υποχωρήσει στο 3,12%. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την υποχώρηση σε σημαντική τοποθέτηση στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Στις 29 Mαΐου, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στη Ρώμη, όταν η άρνηση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να αποδεχθεί ως υπουργό Οικονομικών των ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα είχε οδηγήσει τον Ντι Μάιο να καταθέσει, προσωρινά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είχε αυξηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης έως το 3,39%. Αν εξαιρέσουμε αυτό το επεισόδιο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κυμαίνεται κάτω από το 3,2% από τα τέλη του 2014 και μετά. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, εξαιτίας της ανησυχίας ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης θα εκτροχιάσουν το δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 132% του ΑΕΠ.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text