Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων «βλέπει» η KBW

Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων «βλέπει» η KBW

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Υπό πίεση παρέμεινε η κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την Keefe, Bruetee & Woods (KBW), στην ανάλυση της οποίας πάντως διαπιστώνεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Να σημειωθεί ότι την αυλαία των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου ανοίγει σήμερα η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με την ανάλυση της KBW, το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υπέστη περαιτέρω συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τα κέρδη παρέμειναν υπό πίεση από το χαμηλό επίπεδο του 2017. Ο διεθνής οίκος αναμένει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ρυθμό 2%-3% σε τριμηνιαία βάση, περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων, αλλά και βελτίωση στην κεφαλαιακή βάση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από 10 έως 40 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου.

Παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση της KBW για την κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται σε ένα ακόμη αρνητικό τρίμηνο (-14 εκατ. ευρώ), ο διεθνής οίκος αξιολογεί θετικά τη μέχρι τώρα πορεία της τράπεζας, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνεχίζουν να μειώνονται. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) αναμένεται να παραμείνει στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους και συγκεκριμένα στο 11,5% από 11,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εκτίμηση της KBW για την Alpha Bank προσδιορίζει την κερδοφορία του δευτέρου τριμήνου της στα 53 εκατ. ευρώ. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να μειωθούν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση. Τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού (RWAs) αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο και ως συνέπεια ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της τράπεζας αναμένεται να βελτιωθεί κατά 30 μονάδες βάσης από το υψηλό επίπεδο του 15,5% που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η κερδοφορία της Eurobank για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με βάση την ανάλυση της KBW, προσδιορίζεται στα 40 εκατ. ευρώ, καθώς το επίπεδο των εσόδων και των εξόδων ευθυγραμμίζεται με αυτό του πρώτου τριμήνου. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αναμένεται να μειωθεί λιγότερο από 2%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση. Αντίστοιχα η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας (CET1) αναμένεται να ενισχυθεί κατά περίπου 10 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα στο 12,1% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εθνική, η KBW εκτιμά ότι η κερδοφορία της τράπεζας θα είναι οριακή στο 1 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως σημειώνει, καθοριστικός παράγοντας θα είναι το επίπεδο των προβλέψεων, που παρουσίασε μεταβλητότητα τα προηγούμενα τρίμηνα. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ, σύμφωνα με την ανάλυση της KBW, θα συρρικνωθεί κατά 1%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η KBW αναμένει βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης (CET1) της τράπεζας κατά 40 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα στο 13,9%, καθώς τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού (RWAs) αναμένεται να μειωθούν κατά 5%.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text