Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε προστασία από τους πιστωτές κατέφυγε η ΕΒΖ

Σε προστασία από τους πιστωτές κατέφυγε η ΕΒΖ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Ηλία Μπέλλου

Σε διαπραγματεύσεις με την Innovation Brain για τις λεπτομέρειες του σχεδίου εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών απομείωσης των υποχρεώσεων συνολικού ύψους 246,6 εκατομμυρίων, βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Το σχέδιο εξυγίανσης και η ένταξη της υπερχρεωμένης επιχείρησης στο άρθρο 106 Α του πτωχευτικού κώδικα θα συζητηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου και η «Κ» πληροφορείται αρμοδίως πως είναι στις προθέσεις και των δύο πλευρών η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τότε. Στις συζητήσεις εμπλέκονται βεβαίως και η PQH, δηλαδή ο εκκαθαριστής της «κακής ΑΤΕ Bank» και κάτοχος του 82,33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ και η κυβέρνηση.

Η υπόθεση της ΕΒΖ θεωρείται από τις ενδεικτικότερες περιπτώσεις όπου το πολιτικό κόστος έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αναβολές δραστικής λύσης, παρά το γεγονός πως η εταιρεία βαρύνεται με τεράστια χρέη, σωρευμένες ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Η ΕΒΖ έχει περάσει εδώ και χρόνια στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, την PQH, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τρεις άγονους διαγωνισμούς πώλησής της, ενώ στο κενό έπεσε και η προσπάθεια εξυγίανσης της επιχείρησης με πώληση των δύο θυγατρικών της στη Σερβία. Στις αρχές του 2015, επί εποπτεύοντος υπουργού Π. Λαφαζάνη, χρησιμοποιήθηκαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του εκκαθαριστή, δηλαδή από δημόσια έσοδα, ώστε η ΕΒΖ να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τώρα η Πειραιώς, οι απαιτήσεις της οποίας ανέρχονται στο 70,7% του συνόλου των πιστωτών της ΕΒΖ, υπό την πίεση και των δεσμεύσεών της για απομόχλευση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια, δρομολογεί τη λύση της υπαγωγής στο 106 Α με επενδυτή την Innovation Brain (μια ειδικευμένη σε αναδιαρθρώσεις ευρωπαϊκή συμβουλευτική εταιρεία), προκειμένου να επιτύχει τον παραπάνω στόχο αλλά και την επιβίωση της ΕΒΖ.

Υπέρογκα χρέη

Χθες Δευτέρα η ΕΒΖ με τη συναίνεση της Πειραιώς ζήτησε και έλαβε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές της και αποδέσμευση λογαριασμών της.

Οι υποχρεώσεις της ΕΒΖ με βάση τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ, προς την PQH σε 30 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΠΑ σε 13,793 εκατ. ευρώ, προς την Crvenka - Fabrika Secera σε 9,411 εκατ. ευρώ, προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών σε 6,031 εκατ. ευρώ, προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ σε 2,322 εκατ. ευρώ, προς ασφαλιστικά ταμεία σε 2,030 εκατ. ευρώ, προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε 1,497 εκατ. ευρώ, προς τευτλοπαραγωγούς σε 482.234 ευρώ και προς το προσωπικό της 259.489 ευρώ. Το μόνιμο απασχολούμενο προσωπικό της εταιρείας σήμερα αγγίζει τα 215 άτομα, ενώ συνολικά ετησίως απασχολεί σε Ελλάδα και Σερβία (μόνιμο και εποχικό προσωπικό) άνω των 790 ατόμων.

Συνολικά, η εταιρεία οφείλει 246,648 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της για το οικονομικό έτος 2017 που έληξε στα τέλη Ιουνίου 2017, ήταν μόλις 72,4 εκατομμύρια και τα κόστη 75,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την αίτηση προσωρινής διαταγής προστασίας που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο «η υφιστάμενη κατάσταση της οικονομικής θέσης της εταιρείας αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων που έχουν καταστεί αρνητικά ως συνέπεια των συνεχώς ζημιογόνων αποτελεσμάτων των τελευταίων έντεκα ετών, ενώ ζημιογόνα αναμένεται να είναι και η χρήση που έπεται και λήγει την 30/6/2018, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις. Με δεδομένα τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τη ζημιογόνα λειτουργία της, η ΕΒΖ έχει περιέλθει σε θέση αδυναμίας εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται τον Ιούνιο 2017 σε 165.000.000, ενώ οι λοιπές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 67.000.000 στο μεγαλύτερο μέρος τους επίσης ληξιπρόθεσμες».

Η Innovation Brain έχει συστήσει ως όχημα για την εξυγίανση της ελληνικής προβληματικής την Ebag Equity Brain και αυτή με τη σειρά της την Hellenic Agri Group, η οποία και θα είναι το διάδοχο σχήμα της ΕΒΖ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το εύρος των περικοπών που θα μπορέσουν να γυρίσουν σε θετικά τα αποτελέσματα EBITDA ώστε να είναι σε θέση η εταιρεία να εξυπηρετεί το απομειωμένο δάνειο προς την Πειραιώς και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Ούτε το αν θα κρατηθούν ιδιόκτητες οι δύο μονάδες στη Σερβία αν και η αγορά εμφανίζεται να προεξοφλεί πώλησή τους.

Επικεφαλής της Innovation Brain είναι ο Λούκας Φέκερ, ο οποίος σε προ ημερών δηλώσεις του ανέφερε πως το νέο σχήμα προτίθεται να επενδύσει ποσά της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στη νέα βιομηχανία ζάχαρης που θα προκύψει άμεσα από τη διαδικασία του 106 Α όπως και ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το εγχείρημα για την πρώτη πενταετία.

Ο Λούκας Φέκερ και η συμβουλευτική εταιρεία στην οποία προΐσταται, φέρονται να γνωρίζουν την περίπτωση της ΕΒΖ και από παλαιότερη συνεργασία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα Πειραιώς, που αφορούσε την αξιολόγηση και παρακολούθηση των σχεδίων αποεπένδυσης των τραπεζών από τις μη τραπεζικές τους συμμετοχές και θυγατρικές.

Ο ελβετικής καταγωγής επενδυτικός τραπεζίτης είχε στο παρελθόν συνεργαστεί και με τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο με παρεμφερές αντικείμενο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές της αγοράς, ενώ διαθέτει γραφείο και στη Σερβία (όπως και σε Λονδίνο, Ελβετία και Κύπρο) όπου εδρεύουν και οι δύο θυγατρικές της ΕΒΖ.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text