Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Μαζικές εκροές «βυθίζουν» τις αναδυόμενες οικονομίες

Μαζικές εκροές «βυθίζουν» τις αναδυόμενες οικονομίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν Τουρκία και Αργεντινή για να ανακόψουν την πτώση των νομισμάτων τους, τόσο οι ίδιες όσο και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές παραμένουν στη δίνη των μαζικών εκροών κεφαλαίων.

Αφενός η ανησυχία των επενδυτών για τις εγγενείς παθογένειες πολλών αναδυόμενων αγορών και αφετέρου η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ οδηγούν σε συνεχή ενίσχυση του δολαρίου.

Ετσι χθες υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα ενός και πλέον έτους ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών. Εχει, άλλωστε, υποχωρήσει τις πέντε από τις έξι τελευταίες ημέρες. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η ρουπία Ινδονησίας, που υποχώρησε έκτη συναπτή συνεδρίαση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο Κιτ Τζουκς, αναλυτής της Societe Generale, θεωρεί λιγότερο δικαιολογημένη την άνοδο του δολαρίου αλλά απολύτως δικαιολογημένη την πτώση των άλλων νομισμάτων. Οπως τονίζει, «υπάρχουν άφθονοι λόγοι για να ανησυχεί κανείς για τα άλλα νομίσματα».

Ο προβληματισμός των επενδυτών αφορά για την Αργεντινή τα δημοσιονομικά της προβλήματα, για την Τουρκία τα μεγάλα ελλείμματά της, για τη Βραζιλία την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα και για τη Νότιο Αφρική την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της γης.

Ειδικότερα, όμως, Τουρκία και Αργεντινή βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο της κρίσης των αναδυόμενων αγορών. Η κατηγορία αυτών των οικονομιών εγκαταλείπεται μαζικά από το ξένο κεφάλαιο, καθώς παρουσιάζει εγγενή προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικοί τίτλοι προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Οπως υπογραμμίζει ο Λούκμαν Οτουνούγκα, αναλυτής της FXTM, «τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πρόκειται να υποστούν περαιτέρω πιέσεις αν ενταθεί η αναταραχή σε Τουρκία και Αργεντινή».

Οι υποσχέσεις που έδωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής «στις τελευταίες εξελίξεις», δηλαδή στην περαιτέρω εκτίναξη του πληθωρισμού, δεν έπεισαν την αγορά. Αργά χθες το απόγευμα η τουρκική λίρα υποχωρούσε εκ νέου κατά 1,19%, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 6,6845 λίρες προς ένα δολάριο. Αιτία, οι επιφυλάξεις επενδυτών και οικονομολόγων για το πόσο τολμηρή θα είναι η προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων. Επικρατεί εν ολίγοις ανησυχία μήπως η τόσο αργοπορημένη αυτή κίνηση είναι τελικά ανεπαρκής, όπως θα είναι, για παράδειγμα, μια αύξηση κατά μόλις 2%. Θεωρείται αναγκαία μια αύξηση κατά τουλάχιστον 10%. Παράλληλα, υποχωρούσαν και πάλι χθες τα ομόλογα της Αργεντινής, που ανέκαμψαν προσωρινά τη Δευτέρα όταν ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, ανακοίνωσε νέους φόρους στις εξαγωγές και δραστική μείωση του κράτους με κατάργηση των μισών υπουργείων.

Δεν πείθουν τα μέτρα

Τα νέα μέτρα έχουν αποδειχθεί, προς το παρόν, ατελέσφορα, καθώς το πέσο συνεχίζει την πτωτική του πορεία. Χθες η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 38,70 πέσος προς ένα δολάριο, μολονότι είχε προηγηθεί μια υποτονική συνεδρίαση εξαιτίας της αργίας στις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας σχετικά ο Στίβεν Ινες, αναλυτής της Oanda Corp τη Σιγκαπούρη, τόνισε πως «έρχονται καθυστερημένα και είναι ελλιπή». Ο εν λόγω αναλυτής αναγνωρίζει πως τα μέτρα Μάκρι «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι τόσο πειστικά ώστε να αποτρέψουν την κερδοσκοπία που τώρα οδηγεί την αγορά». Παράλληλα ο Τσουτόμου Σόμα, αναλυτής της SBI Securities Co. στο Τόκιο, υπογραμμίζει πως «τα μέτρα που ανακοίνωσαν η Αργεντινή και η Τουρκία μάλλον δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών τους μεγεθών». Ο ίδιος τονίζει πως «εντείνεται ο κίνδυνος μετάδοσης στις άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαιτέρως καθώς αυξάνει τα επιτόκια η Fed και προκαλεί μαζικές πωλήσεις τίτλων των ασθενέστερων οικονομιών».

Πιέσεις σε Ινδία, Νότια Αφρική

Τη μεγαλύτερη πτώση μετά την ινδονησιακή ρουπία σημείωσε χθες το ραντ Νοτίου Αφρικής. Υποχώρησε κατά περισσότερο από 2% όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την οικονομία της Νοτίου Αφρικής να συρρικνώνεται κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία ήταν σαφώς χειρότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, που είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,6%. Το σημαντικότερο είναι, όμως, πως είχε προηγηθεί μείωση του νοτιοαφρικανικού ΑΕΠ κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από την αρχή του έτους το νόμισμα της πλέον βιομηχανικής χώρας στην υποσαχάρια Αφρική έχει υποτιμηθεί συνολικά κατά 19%. Η πτώση του ραντ έχει, πάντως, επιταχυνθεί καθοριστικά τις τελευταίες 18 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων έχει ενταθεί η πολιτική αντιπαράθεση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο αναδιανομής της γης. Το επίμαχο σχέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στη χώρα, που υπονομεύει την οικονομία. Οπως επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, «μάλλον δεν επίκειται αρπαγή της γης, ούτε καταπάτηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από το θέμα θα εξακολουθήσει να επιδεινώνει το επιχειρηματικό και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα».

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text