Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | «Ενεση» 20 εκατ. στην J&P Αβαξ για κάλυψη υποχρεώσεων

«Ενεση» 20 εκατ. στην J&P Αβαξ για κάλυψη υποχρεώσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Από την J&P Αβαξ αναμένεται να ξεκινήσει η νέα κοινή στρατηγική ανάπτυξης του συνόλου του ομίλου της κυπριακών συμφερόντων J&P Overseas, όπως προκύπτει από την εικόνα που θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ της ελληνικής θυγατρικής, που ενέκριναν οι μέτοχοι της πρόσφατης γενικής συνέλευσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την αύξηση θα ενισχυθεί η συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου (η οποία είχε υπό την εποπτεία της την ελληνική εταιρεία), από 5% σε περίπου 24%, ενώ το αντίστοιχο της J&P Investments θα υποχωρήσει από 41,59% σε περίπου 28%. Οι Ελληνες μεγαλομέτοχοι Κων. Μιτζάλης και Κων. Κουβαράς εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν το ποσοστό που ελέγχουν αμφότεροι και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 20% συνολικά. Τα παραπάνω απομένει να επιβεβαιωθούν κατά τη διαδικασία της αύξησης.

Ο όμιλος είχε βρεθεί την τελευταία διετία στη δίνη εσωτερικών τριβών μεταξύ των μετόχων της J&P Overseas, δηλαδή της οικογένειας Ιωάννου και της οικογένειας Παρασκευαΐδη, εξέλιξη που είχε προκαλέσει σημαντική εσωστρέφεια, με αποκορύφωμα την επεξεργασία έως και σχεδίου για τη διάσπαση του ομίλου και τον διαχωρισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων του μεταξύ των μετόχων, όπως μετέδιδαν προ μηνών κυπριακά μέσα. Αφορμή στάθηκαν κυρίως οι έριδες εντός των κόλπων της οικογένειας Παρασκευαΐδη, με αφορμή τον διορισμό του κ. Ανδρέα Παπαθωμά, συζύγου μιας από τις κόρες της οικογένειας, στην ηγεσία της θυγατρικής στη Σαουδική Αραβία.

Η λύση δόθηκε πρόσφατα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς τα αδέλφια Ευθύβουλος και Λεώνη Παρασκευαΐδη είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Παπαθωμά για κακοδιαχείριση της εταιρείας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, κρίνοντας ένοχο τον κ. Παπαθωμά και απομακρύνοντάς τον από την ηγεσία της εταιρείας στη συγκεκριμένη χώρα. Πλέον, τον έλεγχο αναλαμβάνουν οι ενάγοντες, οι οποίοι αναμένεται ότι θα ενισχύσουν οικονομικά την εταιρεία ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται πως είχε ευεργετικές συνέπειες και για την επαναπροσέγγιση της πλευράς Παρασκευαΐδη με την πλευρά Ιωάννου, προκειμένου να επιστρέψει ο όμιλος σε τροχιά ανάπτυξης, υπό ένα ενιαίο σχήμα. Οπως όλα δείχνουν, η αρχή θα γίνει από την J&P Αβαξ, η οποία πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν αντιμετώπισε κάποιο ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της εσωτερικής «κόντρας» στη μητρική J&P Overseas, καθώς έχει πλήρως αυτόνομο τρόπο λειτουργίας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ, σχεδόν το 50%, δηλαδή περίπου 9,725 εκατ. ευρώ, θα καλύψουν υφιστάμενες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και ομολογιακό δάνειο. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία θα προχωρήσει κατ’ αρχάς σε μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής από 0,58 σε 0,30 ευρώ, κεφαλαιοποιώντας συσσωρευμένες ζημίες 21,74 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, θα γίνει η αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ με τιμή 0,45 ευρώ/μετοχή και την έκδοση 44,44 εκατ. νέων κοινών μετοχών. Σημειωτέον ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, η εταιρεία έχει συσσωρεύσει ζημίες της τάξεως των 53,8 εκατ. ευρώ.

Η θετική εξέλιξη στην J&P Overseas είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για την J&P Αβαξ, δεδομένης της στρατηγικής της ελληνικής εισηγμένης, η οποία δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική προσφοράς υπέρογκων εκπτώσεων για την ανάληψη νέων συμβάσεων στην Ελλάδα, πλην ορισμένων επιλεκτικών έργων, όπου είναι εφικτή η εξασφάλιση κερδοφορίας. Αντιθέτως, η έμφαση θα δοθεί πλέον στη διεκδίκηση νέων έργων στο εξωτερικό, όπου η συνεργασία με την J&P Overseas κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη για την εξασφάλιση των σχετικών συμβάσεων, όσο και για την κερδοφορία τους.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text