Αρχική | Εταιρίες | Στη μάχη της γειτονιάς μπαίνουν τα σούπερμάρκετ

Στη μάχη της γειτονιάς μπαίνουν τα σούπερμάρκετ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Χρήστου Κολώνα

Αθήνα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μάχη των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ για τον τζίρο της πάλαι ποτέ «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

Οι οργανωμένες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου επεκτείνονται μέσω μικρών καταστημάτων διεκδικώντας με τον τρόπο αυτόν και μερίδιο από την πίτα των πωλήσεων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ που κάνουν μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, περίπτερα αλλά και φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.λπ.

Οι αλυσίδες επιλέγουν διάφορους τρόπους εισόδου σε αυτές τις αγορές. Η μία είναι η εξαγορά μικρότερων σουπερμάρκετ, όπως η περίπτωση της Μασούτης με την απόκτηση του δικτύου της Προμηθευτικής, και η δεύτερη η μέθοδος του franchising. Αυτήν εφαρμόζει η ΑΒ Βασιλόπουλος με τα καταστήματα ΑΒ Shop & Go. Υπάρχουν βέβαια και οι αλυσίδες εκείνες, όπως η My Market, που αποφεύγουν να κάνουν λόγο για διαμορφούμενη τάση, αν και με τη σειρά τους διερευνούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επέκτασης μέσω μικρών καταστημάτων.

 

Η γοητεία

Ο διευθυντής Μάρκετινγκ της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Μασούτης, Σταμάτης Δαυίδ, σημειώνει στο «Βήμα» ότι «διαχρονικά στην ιστορία του ελληνικού λιανικού εμπορίου υπήρχαν τα σκαμπανεβάσματα αναφορικά με τον τρόπο επέκτασης των αλυσίδων. Στις δεκαετίες του '80 και του '90 υπήρχε η τάση των μεγάλων χώρων. Πάντα όμως η γειτονιά είχε τη δική της γοητεία... Ο Μασούτης διευρύνθηκε στη Βόρεια Ελλάδα εξαγοράζοντας μικρές επιχειρήσεις με καταστήματα λίγων τετραγωνικών μέτρων. Αλλά και τη δεκαετία του '90 η αλυσίδα μας έκανε το άλμα με τους μεγάλους χώρους και τη σειρά των Grand. Τώρα, όντως, μπαίνει στο στόχαστρο η γειτονιά».

Στελέχη του My Market έχουν  διαφορετική προσέγγιση της εξέλιξης. Οπως σημειώνουν στο «Βήμα», «δεν θα λέγαμε ότι διαμορφώνεται μια τάση. Πράγματι, οι μεγάλοι χώροι εξαντλούνται, οπότε μια εύλογη διέξοδος είναι αυτή των μικρών καταστημάτων». Στη My Market βρίσκονται σε φάση πειραματισμού για το εγχείρημα. Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «οι μικρές επιφάνειες δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς το πού θα γίνει η διείσδυση».

Στον αντίποδα αυτής της λογικής η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει σε φάση ανάπτυξης το franchise των AB Shop & Go. Οπως εξηγεί ο Commercial Planning Manager για το χονδρεμπόριο και το franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος, Μάνος Πιπερόπουλος, «στόχος μας είναι στο τέλος της τριετίας να έχουμε ανοίξει 100 καταστήματα στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Οι επιφάνειές τους ξεκινούν από τα 120 τ.μ. και φτάνουν μέχρι τα 200 τ.μ. Ξεκινήσαμε το franchise πριν από τέσσερα χρόνια με τρία καταστήματα. Τα δουλέψαμε πιλοτικά και τώρα έχουμε 18. Φέτος θα προστεθούν άλλα τέσσερα. Τρία στο Λεκανοπέδιο και ένα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης».

 

Στην Αθήνα

Η Μασούτης στις αρχές του καλοκαιριού εξαγόρασε την αλυσίδα Προμηθευτική και με τον τρόπο αυτόν κατέβηκε στην Αθήνα. Στο δυναμικό της διαθέτει 57 καταστήματα. Ο κ. Δαυίδ, αναφερόμενος στον τρόπο επέκτασης μέσω της απόκτησης επιχείρησης με μικρά σημεία πώλησης, υπογραμμίζει μία διαφορά: «Το θέμα δεν είναι να αρκεστείς μόνο στο ότι ανοίγω μικρά καταστήματα. Η ουσία είναι πώς θα τα δουλέψεις. Στο Μασούτη η γειτονιά είναι συνυφασμένη με το όνομά του. Εχει μεγάλη σημασία το χτίσιμο των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των πωλητών ενός καταστήματος και των κατοίκων μιας γειτονιάς. Εμείς στη Θεσσαλονίκη καταφέραμε να πούμε ότι πάω για ψώνια στο Μασούτη και όχι στο σουπερμάρκετ».

Ο κ. Πιπερόπουλος στην προσέγγιση του κ. Δαυίδ προσθέτει άλλη μία παράμετρο: «Κλειδί είναι να πετύχεις μέσω των μικρών καταστημάτων να εξυπηρετείς τις καθημερινές ανάγκες. Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα ΑΒ Shop & Go έχουν κίνηση. Προσθέτει δε ότι ναι μεν έχουν πιο αργή ωρίμαση σε σχέση με τα μεγαλύτερα, αλλά, για παράδειγμα, τα πρώτα οκτώ καταστήματά μας που διαθέσαμε με τη μέθοδο του franchise φτάνουν ήδη σε μεγέθη εκείνα με μεγαλύτερους χώρους».

 

Αναζήτηση

Η αλυσίδα Μασούτης αναζητεί και άλλα καταστήματα στην Αθήνα πέραν του δικτύου της Προμηθευτικής. Και στόχος είναι να φτάσει τα 100 την ερχόμενη τριετία. Την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασε ένα τέτοιο στο Παλαιό Φάληρο.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος για την ανάπτυξη του franchising έχει κάνει ένα ειδικό πρόγραμμα όπου απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό για τη μακροχρόνια μίσθωση ΑΒ Shop & Go.

Για παράδειγμα, διαθέτει μέχρι 100.000 ευρώ κονδύλι για τον λεγόμενο κινητό εξοπλισμό του καταστήματος, όπως ταμεία, ράφια και ψυγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Πιπερόπουλο εννέα μήνες από την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος έχουν γίνει συναντήσεις με 180 ενδιαφερομένους.

 

Τα νοικοκυριά αποφεύγουν πλέον τα μαζικά ψώνια των 150 ευρώ

Η διείσδυση των μεγάλων σουπερμάρκετ στις γειτονιές των αστικών κέντρων, και ιδίως του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, εκπορεύεται από δύο αίτια, σύμφωνα με εκπροσώπους ομίλων λιανικού εμπορίου που μιλάνε στο «Βήμα»: τη μείωση των μαζικών αγορών του Σαββατοκύριακου που έκαναν στα χρόνια προ της κρίσης τα νοικοκυριά και την αύξηση του τουρισμού μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb).

Ο Commercial Planning Manager για το χονδρεμπόριο και το franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος, Μάνος Πιπερόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα» κάνει λόγο για «τάση» διείσδυσης των μεγάλων αλυσίδων στις γειτονιές με μικρά καταστήματα:

«Σαφώς υπάρχει μια τέτοια τάση, η οποία εκπορεύεται από το γεγονός ότι οι οργανωμένες εταιρείες λιανικής τροφίμων δεν έχουν άλλους χώρους να ανοιχτούν, οπότε αναζητούν καταστήματα με λιγότερα τετραγωνικά και τοποθετούνται απέναντι σε μπακάλικα. Επιπλέον άλλος ένας παράγοντας που ωθεί τις αλυσίδες στην επιλογή αυτής της μορφής επέκτασης είναι η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Τα νοικοκυριά αποφεύγουν τις μεγάλες σάλες και τα μαζικά ψώνια των 150 ευρώ που έκαναν τα Σαββατοκύριακα».

Πηγή:Καθημερινή
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text