Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Συσπείρωση δυνάμεων Ρωσίας - Κίνας κατά Τραμπ

Συσπείρωση δυνάμεων Ρωσίας - Κίνας κατά Τραμπ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα και οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας αναγκάζουν τις δύο χώρες να συσφίγξουν τους οικονομικούς και εμπορικούς τους δεσμούς. Σε συνάντηση που είχαν χθες στο Βλαδιβοστόκ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν από κοινού τον προστατευτισμό και να συνεργασθούν για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Ανανέωσαν παλαιότερη συμφωνία τους για τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στο διμερές εμπόριο και αποφάσισαν να προωθήσουν κοινά επενδυτικά σχέδια αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως «στην Κίνα λέμε πως οι φίλοι φαίνονται στην ατυχία αλλά και στη Ρωσία λένε πως ο φίλος δεν είναι όποιος έρχεται στη γιορτή αλλά όποιος σε βοηθάει στην καταστροφή».

Προσέθεσε πως οι δύο χώρες θα «εναντιωθούν στην πολιτική των μονομερών δράσεων και του προστατευτισμού στο εμπόριο». Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο του» τον πρόεδρο Σι και προέβλεψε πως το διμερές εμπόριο θα ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια φέτος, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα 87 δισ. δολάρια στα οποία έφθασε το 2017. Στο περιθώριο της συνάντησης των δύο προέδρων σημαντικός αριθμός ρωσικών και κινεζικών εταιρειών συμφώνησαν να προχωρήσουν στην από κοινού εκτέλεση 73 επενδυτικών σχεδίων αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba υπέγραψε συμφωνία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας, τον ρωσικό όμιλο Ιντερνετ Mail.ru και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών MegaFon για τη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία. Στο μεταξύ, το κοινό επενδυτικό ταμείο Ρωσίας - Κίνας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κοινά επενδυτικά σχέδια με τον κινεζικό επενδυτικό όμιλο Tus-Holdings, που επενδύει στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.

Πρόκειται για το επενδυτικό ταμείο που δημιούργησε το 2012 η κρατική κινεζική επενδυτική εταιρεία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, μάλιστα, πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχέδια αξίας 4,6 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο αυτού του κοινού επενδυτικού ταμείου.

Ιδιαίτερο βάρος φάνηκε να δίνει ο Ρώσος πρόεδρος στη συμφωνία που συνήψαν οι δύο χώρες για να αυξήσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων. Τόνισε πως με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλισθεί η δυνατότητα των τραπεζών των δύο χωρών να εξυπηρετούν τις πληρωμές στις εισαγωγές και τις εξαγωγές «εν μέσω κινδύνων στην παγκόσμια αγορά».

Σημειωτέον ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα έχουν αποκόψει ορισμένους ρωσικούς ομίλους από τη χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές, ενώ εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του δολαρίου από τις ρωσικές επιχειρήσεις. Και στο μεταξύ, ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν εκτοξεύσει απειλές κατά της Μόσχας πως ενδέχεται να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε άλλους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Προβληματισμός για G7

Ο κίνδυνος να βρεθεί απέναντι σε ένα ενιαίο μέτωπο του G7 προβληματίζει το Πεκίνο, που εκδηλώνει την ανησυχία του μέσα από δημοσιεύματα του κρατικού ελεγχόμενου Τύπου. Η τακτική του Ντόναλντ Τραμπ να διαρρηγνύει τους δεσμούς της Ουάσιγκτον ταυτοχρόνως με όλους τους εμπορικούς της εταίρους έθετε την Κίνα σε πλεονεκτική θέση. Τα πράγματα όμως αλλάζουν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Ε.Ε. και την Ιαπωνία. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε προ ημερών να επιβάλει δασμούς στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων. Οπως, όμως, σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο πραγματικός κίνδυνος για το Πεκίνο θα είναι μια συντονισμένη επίθεση Ε.Ε., Ιαπωνίας και Ουάσιγκτον στο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει τα τελευταία 40 χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, οι τρεις πλευρές έχουν συσπειρώσει τις δυνάμεις τους προσφεύγοντας από κοινού στον ΠΟΕ. Κατήγγειλαν στον διεθνή οργανισμό την «αναγκαστική μεταβίβαση τεχνογνωσίας» που εφαρμόζει η Κίνα επιβάλλοντας σε όσες ξένες βιομηχανίες λειτουργούν στο έδαφός της να δημιουργούν κοινοπραξίες με εγχώριες εταιρείες.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text