Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Παραμένουν στο «κόκκινο» δάνεια και τράπεζες

Παραμένουν στο «κόκκινο» δάνεια και τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Ντίνου Σιωμόπουλου

 

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι τράπεζες, με τους διεθνείς επενδυτές να πιέζουν τις μετοχές τους που έχασαν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς θεωρούν πως ο ρυθμός μείωσης των «κόκκινων» δανείων είναι απογοητευτικός, οι ισολογισμοί τους παραμένουν αδύναμοι, την ώρα που η καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς την οικονομία είναι αρνητική. Καθώς η ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών παραμένει, στην αγορά εκτιμάται πως αν το κλίμα το επιτρέψει μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση μακροπρόθεσμα είναι σχεδόν δεδομένη.

Αν και οι συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν πωλήσεις προβληματικών δανείων 7,4 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, ο κίνδυνος αποτυχίας επίτευξης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τρομάζει τους επενδυτές.

Το πρώτο εξάμηνο οι τέσσερις τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 5,7 δισ. ευρώ, ενώ δεσμεύθηκαν να μειώσουν τα NPLs κατά 7 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019. Οι ρυθμιστικές αρχές θα διατηρήσουν την πίεση στις τράπεζες να εντατικοποιήσουν το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού τους, εκτίμησε η Citigroup, αναφέροντας ότι ο κλάδος θα χρειαστεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά επιπλέον 36 δισ. ευρώ το 2020-2021, για να μειωθεί ο δείκτης NPE στο 15%. Για να επιτευχθούν όμως οι στόχοι αυτοί, απαιτεί ουσιαστική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ικανοποιητική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και αυξημένη δραστηριοποίηση των επενδυτών στη δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων.

Ανοίγματα

H Deutsche Bank εκτιμά πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των συστημικών τραπεζών κινούνται κάτω από τους στόχους. Ειδικότερα, της Πειραιώς βρίσκονται στο 54,7% του δανειακού της χαρτοφυλακίου, της Εθνικής στο 42,1%, της Alpha Bank στο 51,9% και της Eurobank στο 40,7%. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό έδαφος το επόμενο διάστημα και θα αποτελέσουν βασικό μοχλό μείωσης των NPEs, ενώ θα συμβάλουν στον περιορισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η γερμανική τράπεζα, ο αριθμός των πλειστηριασμών που διεξήγαγε η Eurobank ανήλθε σε 856 το διάστημα 28 Φεβρουαρίου – 31 Ιουλίου 2018, έναντι 258 για ολόκληρο το 2017. Η τάση είναι παρόμοια και στις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς η Alpha Bank διενήργησε 637 πλειστηριασμούς το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2018 έναντι μόλις 67 τους δύο πρώτους μήνες του έτους, η Εθνική 338 (μόνο τον Ιούλιο έχει προγραμματίσει συνολικά 1.276 δημοπρασίες) από 167 το πρώτο τρίμηνο και η Πειραιώς 724 το 2018 από 396 το 2017.

Παράλληλα οι τράπεζες σχεδιάζουν τους επόμενους μήνες πωλήσεις δανείων συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 7,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου των NPEs.

Τα σχέδια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, η Alpha Bank σχεδιάζει πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ και καταναλωτικών δανείων 900 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2018, η Eurobank προχωρεί στην τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων και 1 δισ. καταναλωτικών δανείων, η Εθνική 1 δισ. ευρώ δανείων SME εφέτος και χωρίς εξασφαλίσεις δανείων 700 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 και η Πειραιώς 400 εκατ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις δανείων και 400 εκατ. ευρώ ναυτιλιακά δάνεια το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Συνολικά, η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών επηρεάζεται από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, την ώρα που οι προβλέψεις των τραπεζών για τα έσοδα από τόκους διαψεύδονται, τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, ενώ οι επενδυτές βλέπουν ότι η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 οδηγεί πολλά δάνεια πιο κοντά στην κατηγορία των προβληματικών.

Πέρα από τις αγορές, και οι θεσμοί πιέζουν στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ζητώντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων: πωλήσεις, αναδιαρθρώσεις και πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις βιώσιμες σε βάθος χρόνου, αλλά και ενεργή δευτερογενή αγορά, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν κάποτε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα υποχώρησε εξάλλου κατά 2,5% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, ύστερα από μείωση 2,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), την ώρα που η πιστωτική επέκταση στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 8,4% και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά κατά 1,5%.

Πηγή:Το Βήμα

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text