Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ξεκινούν μαζικά "κουρέματα" οφειλών έως 85% από τις τράπεζες

Ξεκινούν μαζικά "κουρέματα" οφειλών έως 85% από τις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Νένας Μαλλιάρα

Τα συντονισμένα και μαζικά "κουρέματα" οφειλών από τις τράπεζες, εκκινούν οι αλλαγές στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη που ισχύουν από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αρχής γενομένης από τους δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και διευρύνοντας την πολιτική των "κουρεμάτων" στη νέα γενιά ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες θα προχωρήσουν συντονισμένα σε διαγραφές οφειλών μέχρι και κατά 85%. Η ενιαία αυτή πολιτική θα συμβαδίσει χρονικά με την αποστολή των τελευταίων επιστολών για ρύθμιση οφειλών που στέλνουν στην παρούσα φάση οι τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την αποστολή αυτή, οι τράπεζες ολοκληρώνουν τα προσκλητήρια για ρυθμίσεις οφειλών προς δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μπαίνουν στη μαζική ενεργητική διαχείριση των οφειλομένων, προχωρώντας σε καταγγελίες δανειακών συμβάσεων, άσκηση ενδίκων μέσων και πωλήσεις δανείων.

Στο επίκεντρο των τραπεζών θα μπουν τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 13 μηνιαίες δόσεις. Σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των "κουρεμάτων" στα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις θα αποτελέσει η παρούσα αξία του ακινήτου σε σχέση με το ύψος της οφειλής. Στην περίπτωση που π.χ. το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και η παρούσα αξία του ακινήτου σε 100.000 ευρώ, οι τράπεζες θα "κουρεύουν" την οφειλή κατά 20.000 – 30.000 ευρώ. Ωστόσο, το "κούρεμα" αυτό δεν θα "προκαταβάλλεται" στον οφειλέτη, αλλά θα γίνεται σταδιακά και εφόσον αυτός αποπληρώνει ομαλά τις δόσεις που θα συμφωνηθούν με την τράπεζα (forgive as you pay).

Εξυπακούεται ότι πριν προχωρήσουν σε "κούρεμα" οφειλής, οι τράπεζες θα εξετάζουν το συνολικό "προφίλ" του οφειλέτη, από την διαμονή και την διαβίωσή του έως την εργασία του, την καταθετική του σχέση με την τράπεζα και ευρύτερα την περιουσιακή του κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη θα μπορεί να διαπιστώνεται από την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών, η οποία ειδικά για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, θα γίνεται μέσω κοινής βάσης δεδομένων που δημιούργησαν οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει και ο "αυτόματος κόφτης" οφειλών που δημιούργησαν οι τράπεζες από κοινού με την PWC. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα "Κεφάλαιο" στις 11 Αυγούστου, το εργαλείο αυτό θα έχει εφαρμογή στα στεγαστικά δάνεια, προσφέροντας "κούρεμα" 40% - 50%. Στα καταναλωτικά δάνεια, το "κούρεμα" που θα προσφέρουν οι τράπεζες πριν προχωρήσουν σε πώληση των δανείων σε funds, θα κινείται από 70% μέχρι και 85%.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή τακτικής των τραπεζών που υπαγορεύεται από την πίεση των εποπτικών αρχών για επιτάχυνση στη μείωση των "κόκκινων" δανείων, εφιστά ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στους δανειολήπτες για την τακτική πληρωμή των δόσεων των δανείων τους, καθώς όπως τονίζουν τραπεζίτες στο Capital.gr, "πλέον, όποιος αφήσει το δάνειό του να "σκάσει", κινδυνεύει". Επιπλέον, για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, η καθυστέρηση καταβολής 2 – 3 δόσεων της ρύθμισης του δανείου τους, θα αποτελεί λόγο για να χάσουν την προστασία του νόμου, εξοστρακιζόμενοι από αυτόν.

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι πλέον οι τράπεζες δεν θα αφήνουν μακρά περιθώρια καθυστέρησης της οφειλής, αλλά θα προχωρούν σε κινήσεις με την πρώτη ημέρα καθυστέρησης μετά την παρέλευση 90 ημερών υπερημερίας της οφειλής. Σημειώνεται ότι τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίθουν από καθυστερήσεις που ξεπερνούν την διετία και δεν είναι τυχαίο ότι ο SSM παρακολουθεί στενά την πορεία δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να εντείνουν τις καταγγελίες των δανείων αυτών και την προσφυγή σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2019, ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, τα μη καταγγελμένα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί (ειδικότερα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πέσει στο 0% - 6% από 10% - 21% και στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 2% - 13% από 16% - 35%).

Πηγή:Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text