Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η S&P αναβάθμισε την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα

Η S&P αναβάθμισε την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η S&P αναβάθμισε την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα

 

Τα κυπριακά κρατικά ομόλογα επέστρεψαν, έπειτα από 6,5 χρόνια, στην επενδυτική βαθμίδα, χάρη στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τη Standard&Poors το βράδυ της Παρασκευής. Η μεγάλη επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης έρχεται έπειτα από χρόνια σκληρής λιτότητας. Η Κύπρος, εκμεταλλευόμενη τη θετική συγκυρία, έδωσε εντολή σε ξένες τράπεζες να προετοιμάσουν την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

«Η οικονομία μας ανακάμπτει, οι οιωνοί είναι θετικοί», έγραψε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο Twitter, χαιρετίζοντας την απόφαση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, που είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους (Moody’s και Fitch οι δύο άλλοι) που επαναφέρει την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα. Τα οφέλη αναμένεται ότι θα είναι μεγάλα, όπως φαίνεται ήδη από την υποχώρηση της απόδοσης του κυπριακού πενταετούς και επταετούς ομολόγου. Η απόδοση του πρώτου υποχωρούσε χθες κατά 24 μονάδες βάσης στο 0,993% και του δεύτερου υποχωρούσε κατά 23 μονάδες βάσης στο 1,707%.

Το μεγαλύτερο κέρδος από την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι ότι πλέον μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούν και πάλι να αγοράσουν κυπριακά κρατικά ομόλογα. Η κυπριακή κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός, προχωρώντας στην αναχρηματοδότηση παλαιότερων ομολόγων, μέσω της έκδοσης νέων με χαμηλότερη απόδοση, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της. Η αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα (η άλλη βαθμίδα είναι η κερδοσκοπική ή τα λεγόμενα «σκουπίδια» στην αργκό της αγοράς) από τουλάχιστον έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να επενδύσουν σε ένα ομόλογο μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Δεύτερο σημαντικό όφελος για την Κύπρο θα είναι η βελτίωση του γενικού κλίματος για επενδύσεις στη χώρα και τρίτο σημαντικό όφελος η συμπερίληψη των κυπριακών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που ολοκληρώνεται στα τέλη του 2018.

 

Δεκαετές

Χθες η κυπριακή κυβέρνηση όρισε τις τράπεζες Barclays, JPMorgan, Morgan Stanley και Société Générale ως αναδόχους για την έκδοση, στο εγγύς μέλλον, ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, με στόχο να αντλήσει από την αγορά 1 δισ. ευρώ. «Στόχος μας δεν είναι να καλύψουμε κάποια ελλείμματα, κάποιες τρύπες», δήλωσε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο ΡΙΚ. «Στόχος πρέπει να είναι, βάσει και των δεδομένων των διεθνών αγορών, κάθε πράξη καινούργιου δανεισμού να εξασφαλίζεται με καλύτερους όρους, με χαμηλότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο χρέος.

Αν το πετύχουμε αυτό, θα υπάρξει όφελος για τα δημόσια οικονομικά. Βεβαίως, το πολύ πιο σημαντικό όφελος από μια αναβάθμιση και από την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα είναι το έμμεσο αλλά καθοριστικής σημασίας θετικό μήνυμα που αποστέλλεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και στο εσωτερικό, που ενθαρρύνει και άλλες επενδύσεις», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Αιτιολογώντας την απόφαση να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου (σε BBB-/A-3 από BB+/B), η S&P αναφέρθηκε στη διάσωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και στον χωρισμό της σε κακή και καλή τράπεζα, γεγονός που βοήθησε κατά πολύ στον περιορισμό του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Η Λευκωσία πούλησε την καλή τράπεζα και αγόρασε την κακή τράπεζα (τα ΜΕΔ), περιορίζοντας το ύψος των ΜΕΔ κατά 7,5 δισ. ευρώ, στα 19,93 δισ. ευρώ, στα τέλη Mαΐου.

Η S&P αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται να έχει η Κύπρος έως το 2021 (προβλέπει 4% ανάπτυξη το 2018), την άσκηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια, που θα επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Η S&P προβλέπει αύξηση του δημόσιου χρέους στο 104% του ΑΕΠ το 2018 (λόγω της διάσωσης της Συνεργατικής) και μείωσή του στο 90% του ΑΕΠ έως το 2021.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text