Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός γύρω από την ιρανική οικονομία

Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός γύρω από την ιρανική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός γύρω από την ιρανική οικονομία

Δύο μήνες προτού επιβάλει το δεύτερο κύμα οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από την οικονομία του Ιράν. Εντείνει τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να διακόψουν κάθε οικονομική συνεργασία με τη χώρα. Παράλληλα, προειδοποιεί συμμαχικές χώρες να μην προσδοκούν εξαιρέσεις ανάλογες όσων παραχώρησαν οι προκάτοχοί του Ομπάμα και Τζορτζ Μπους σε χώρες που εισήγαν ιρανικό πετρέλαιο. Απαιτεί, αντιθέτως, όλες οι συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ να μηδενίσουν τις εισαγωγές τους σε ιρανικό πετρέλαιο και προσπαθεί να εντοπίσει εναλλακτικούς προμηθευτές το συντομότερο, καθώς τον Νοέμβριο θα προχωρήσει σε επιθετικές κυρώσεις στον ιρανικό πετρελαϊκό κλάδο.

Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το Ιράν από τις αρχές Αυγούστου, οπότε η Ουάσιγκτον επέβαλε το πρώτο κύμα κυρώσεων. Μιλώντας στους Financial Times, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως «το μήνυμα για την Ευρώπη είναι ότι η συμφωνία με το Ιράν απέτυχε και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το εγκαταλείπουν». Σύμφωνα, άλλωστε, με το Bloomberg, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, ανακοίνωσε χθες ότι, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τη Volkswagen, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να συμμορφωθεί και να διακόψει σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων της στο Ιράν. Λίγο αργότερα, όμως, η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας διέψευσε την πληροφορία, τονίζοντας στο Reuters πως η θέση της για το Ιράν «παραμένει αμετάβλητη». Η VW δεν έχει μεγάλη έκθεση στο Ιράν. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αρχίσει να πουλάει αυτοκίνητα στο Ιράν έπειτα από 17 χρόνια, εφόσον είχε τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είχε ήδη υπογράψει συμβόλαια με την ιρανική εισαγωγική εταιρεία Mammut Khodro για την πώληση μοντέλων της. Ωστόσο, η ισπανική θυγατρική της, η Seat, έχει ανακοινώσει από πέρυσι ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά της να επεκταθεί στο Ιράν.

Οι εξαγωγές του Ιράν έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τον Μάιο, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα, σε επίπεδα κάτω από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Δεδομένου ότι το επόμενο κύμα κυρώσεων που θα επιβληθεί τον Νοέμβριο αφορά τον πετρελαϊκό κλάδο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει για επικείμενη μείωση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού». Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, στον μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και οι περισσότερες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και η εκτός ΟΠΕΚ Ρωσία έχουν σπεύσει να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου και να κρατήσουν υπό έλεγχο τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ριάντ, τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί η παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Εκτός από ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δείχνουν να μη συμμορφώνονται πλήρως με το εμπάργκο, ορισμένες χώρες δεν αποφασίζουν να διακόψουν την οικονομική συνεργασία τους με την Τεχεράνη. Η Νότια Κορέα έχει διακόψει πλήρως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, τις δύο χώρες που έχουν αυξήσει περισσότερο την παραγωγή τους. Παράλληλα, όμως, διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ προσβλέποντας σε κάποιου είδους εξαίρεση από τις κυρώσεις. Η Γαλλία έχει, επίσης, διακόψει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Η Κίνα και η Ινδία, όμως, τις έχουν απλώς μειώσει. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Ινδία θα εισάγει συνολικά 360.000 με 370.000 βαρέλια ιρανικό πετρέλαιο την ημέρα, όταν την περίοδο Απριλίου - Αυγούστου εισήγε, κατά μέσον όρο, 658.000 βαρέλια την ημέρα.

Πιέσεις Τραμπ στον ΟΠΕΚ

Αξιοποιώντας τη γνώριμη πλέον τακτική του να ασκεί πιέσεις μέσω μηνυμάτων στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου. Προηγήθηκε προ ημερών δήλωση αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας ότι το βασίλειο είναι ικανοποιημένο με την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και στοχεύει σε μια τιμή γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τον Τζοβάνι Σταούνοβο, αναλυτή εμπορευμάτων στην UBS, «το μήνυμα του Τραμπ είναι δικαιολογημένο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους και θέλει να εντείνει την πίεση ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ στην Αλγερία». Χθες, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 70,92 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 79,45 δολάρια το βαρέλι. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, προ μηνών ο Αμερικανός πρόεδρος πέτυχε τον στόχο του ακολουθώντας την ίδια τακτική. Τον Απρίλιο, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα εξακολουθήσει να μειώνει την παραγωγή ώστε να πιέσει για άνοδο των τιμών. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε ανάλογες πιέσεις προς το διεθνές καρτέλ πετρελαίου. Το αποτέλεσμα ήταν πως μέσα σε ένα μήνα το Ριάντ έκανε στροφή 180 μοιρών, και τον Ιούνιο ο ΟΠΕΚ δεσμεύθηκε να αυξήσει την παραγωγή του.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text