Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στο μικροσκόπιο SSM και Κομισιόν ο διαγωνισμός για το «Ντυνάν»

Στο μικροσκόπιο SSM και Κομισιόν ο διαγωνισμός για το «Ντυνάν»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο μικροσκόπιο SSM και Κομισιόν ο διαγωνισμός για το «Ντυνάν»

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, του SSM και της DG Comp, βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν να ποδηγετήσουν τον διαγωνισμό υπέρ του Ιδρύματος Ωνάση και ουσιαστικά του Δημοσίου.

Η κυβερνητική προσπάθεια να παρεμποδίσει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της διαδικασίας, προεξοφλώντας ουσιαστικά την έκβαση του διαγωνισμού, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη δυσαρέσκεια μερίδας ενδιαφερόμενων επενδυτών, που έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Copm) της Ε.Ε.

Η προσφυγή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει ακόμα τη μορφή καταγγελίας, αλλά συνιστά ένα προειδοποιητικό σήμα για την παραβίαση των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, που είναι σε πλήρη εξέλιξη ενόψει και της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στις 15 Οκτωβρίου.

Οι εποπτικές αρχές που έχουν και την ευθύνη για την τήρηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο περιλαμβάνεται η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένες τόσο από την επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, όσο και από το έντονο παρασκήνιο που ακολούθησε. Υπενθυμίζεται ότι o πρωθυπουργός έκανε λόγο για υφαρπαγή του «Ερρίκος Ντυνάν» και από το βήμα της ΔΕΘ ανακήρυξε το Ιδρυμα Ωνάση σε νικητή του διαγωνισμού, ευχαριστώντας μάλιστα τη διοίκηση του ιδρύματος για την πρόθεσή της να δωρίσει στη συνέχεια το νοσοκομείο στο Δημόσιο.

Των δηλώσεων του πρωθυπουργού ακολούθησε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά την οποία επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποτρέψει τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα του Αμπου Ντάμπι Mubadala από το να συμμετάσχει στη διαδικασία. Το fund Mubadala, που συμμετέχει στο σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, που εξαγόρασε τον Αστέρα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες έχει καταθέσει την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του «Ντυνάν», που ανέρχεται στα 85 εκατ. ευρώ, ενώ στον διαγωνισμό το «παρών» έχει δώσει και το επενδυτικό fund Farallon, που ελέγχει το 17% της Euromedica.

Η διπλή κυβερνητική παρέμβαση θορύβησε τους υποψήφιους επενδυτές, όπως σχολιάστηκε την επομένη των δηλώσεων του πρωθυπουργού από τον διεθνή Τύπο και όπως ήταν φυσικό κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των εποπτικών αρχών, οι οποίες παρακολουθούν στενά τη διαδικασία. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, δηλώντας ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί επί τη βάσει των ανταγωνιστικών προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Γεράσιμος Τσιαπάρας, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τα στελέχη του νοσοκομείου διαβεβαίωσε ότι «η διεθνής ανταγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται με τους ίδιους όρους, με απόλυτη διαφάνεια και με τις ίδιες φιλοδοξίες», υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι ο διαγωνισμός «παρακολουθείται στενά από τον SSM». Διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» στη βάση της ανταγωνιστικής διαδικασίας έδωσε στις αρχές της εβδομάδας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη διοίκηση του νοσοκομείου. Στη συνάντηση η κυβερνητική παρέμβαση επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως ατυχής, έχοντας ως εμπνευστή τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει δημόσια δηλώσει την πρόθεσή του να επαναφέρει το «Ερρίκος Ντυνάν» υπό δημόσιο έλεγχο, υποβάλλοντας προσφορά μέσω του Ιδρύματος Ωνάση.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text