Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κουρτάλη

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Αυτό έγινε σαφές στο διήμερο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έγινε στο Λονδίνο. Οι 30 και πλέον εισηγμένες που πραγματοποίησαν περισσότερες από 620 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 96 επενδυτικά funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων βρέθηκαν αντιμέτωπες με κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, μόλις έναν μήνα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Οι ανησυχίες των διεθνών funds απέναντι στις τράπεζες σε ό,τι αφορά τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την πορεία της κερδοφορίας τους αλλά και τη χαμηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας λειτουργούν, όπως έδειξε το roadshow, αποτρεπτικά για τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Οπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο roadshow, «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι τα κόκκινα δάνεια». Τα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν στο Λονδίνο δέχθηκαν πιεστικά ερωτήματα για αυτό το θέμα σε όλες τις ομαδικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Oι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, βλέποντας και την εικόνα της ελληνικής αγοράς, η οποία παραμένει εξαιρετικά ρηχή και ευάλωτη στις εξωτερικές αναταράξεις, με έντονη μεταβλητότητα, προτιμούν να απέχουν από το ελληνικό στόρι παρά να το «αγοράσουν». «Γενικά επικράτησε κλίμα κόπωσης στο roadshow σε σχέση με πέρυσι, λόγω τραπεζών, ενώ το ενδιαφέρον δεν ήταν ίδιο για όλες τις εταιρείες», σημειώνει αναλυτής που συμμετείχε στο roadshow.

Τα διεθνή funds δεν έθεσαν θέμα ανάγκης νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες, ενώ εμφανίστηκαν ικανοποιημένα σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ρευστότητας, καθώς ο στόχος της πλήρους απεξάρτησής τους από τον ELA επιτυγχάνεται. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Fund Services, περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει, καθώς λόγοι κεφαλαιακής επάρκειας δεν συντρέχουν (η ΕΚΤ το διαβεβαίωσε με τα stress tests του Μαΐου), λόγοι ρευστότητας δεν υπάρχουν (παρά την απώλεια του waiver, ο ELA είναι μηδενικός σε δύο τράπεζες) και η εικόνα στην αγορά ομολόγων είναι ουδέτερη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η ανησυχία των επενδυτών, όπως επισημαίνει, εδράζεται κυρίως στο πώς θα ολοκληρωθούν οι στόχοι της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. H μη παραγωγή εσόδων (νέα δάνεια) και η ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων (αναβαλλόμενη φορολογία) είναι γνωστές αδυναμίες των ελληνικών ιδρυμάτων και όχι κάτι νέο που προέκυψε κατά τη δημοσίευση των τριμήνων.

Οι πρόωρες εκλογές δεν φαίνεται να «φοβίζουν» τους ξένους επενδυτές, αφού έχει προεξοφληθεί ότι θα πραγματοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότατα, τον Μάιο. Μένοντας στο πολιτικό μέτωπο, όπως επισημαίνουν αναλυτές στην «Κ», αν και δεν υπάρχει το κλίμα ρήξης που σημάδεψε την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, το θέμα μη εφαρμογής των ήδη συμφωνημένων μειώσεων των συντάξεων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι βαραίνει ακόμα περισσότερο τις διαθέσεις των επενδυτών, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τη χώρα μας.

Το Ταμείο συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς τις συντάξεις με τη διάθεση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις δήλωσε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ωθήσει τη χώρα προς πιο φιλική προς την ανάπτυξη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική και θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω περικοπή των φόρων και των κοινωνικών δαπανών, ενώ θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text