Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Προβλέψεις για αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια

Προβλέψεις για αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του George Hay

Η τιμή του πετρελαίου οδεύει πάλι προς τριψήφιο αριθμό. Αυτό υποστηρίζουν ορισμένες μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου και το σκεπτικό τους είναι βάσιμο. Ωστόσο η επιστροφή της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014, ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ. Η Trafigua και η Mercuria συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών διαπραγμάτευσης πετρελαίου που προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υπερβεί το σημαντικό ψυχολογικό όριο. Πάντως, πριν από λίγους μήνες υπήρχαν αρκετοί λόγοι ώστε να νομίζει κανείς πως οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν τότε. Τον Ιούνιο, το καρτέλ του ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει, μαζί με τη Ρωσία, να αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Αυτή η αύξηση θα αντιστάθμιζε, σε κάποιο βαθμό, τη μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο παρήγε μέχρι τον Αύγουστο 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν επαρκεί.

Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch εκτιμούν πως το έλλειμμα που θα αντιμετωπίσει η αγορά πετρελαίου το 2019 θα ανέλθει σε 400.000 βαρέλια την ημέρα. Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα επάνω την πρόβλεψή τους για την τιμή του πετρελαίου Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Από αυτό το επίπεδο μέχρι τα 100 δολάρια το βαρέλι η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Εν τω μεταξύ, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται πως δεν έχουν ούτε τη δύναμη ούτε τη θέληση να αλλάξουν την κατάσταση. Στη διάρκεια της συνόδου του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι, το Σαββατοκύριακο, δεν προέκυψε σοβαρό σχέδιο για αύξηση της παραγωγής. Το γεγονός μάλλον δεν θα πρέπει να αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου πως η υψηλή τιμή του πετρελαίου ευνοεί τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει το περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή της, ωστόσο δεν θα μπορούσε να το επιτύχει γρήγορα. Οι Αμερικανοί παραγωγοί διαθέτουν μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού πετρελαίου, προβλήματα όμως στη διοχέτευσή του περιορίζουν τη δυνατότητά τους να καλύψουν το έλλειμμα στην αγορά. Μια προφανής αντίρροπη δύναμη είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει στείλει οργισμένα μηνύματα μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter διαμαρτυρόμενος διότι η τιμή του πετρελαίου έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να αποδειχθεί εύθραυστη η παγκόσμια ζήτηση, διότι η ενίσχυση του δολαρίου καθιστά σχετικά ακριβότερο το πετρέλαιο και οι αναδυόμενες αγορές έχουν σήμερα υψηλότερα χρέη απ’ ό,τι την τελευταία φορά που η τιμή του πετρελαίου ήταν σταθερά τόσο υψηλή. Ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης κατανάλωσης πετρελαίου επιβραδύνθηκε κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αν συμβεί, ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ.

Πηγή:Reuters/Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text