Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σχέδιο Ελλάκτωρ για κατάργηση ή συγχώνευση θυγατρικών

Σχέδιο Ελλάκτωρ για κατάργηση ή συγχώνευση θυγατρικών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σχέδιο Ελλάκτωρ για κατάργηση ή συγχώνευση θυγατρικών

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της νέας εταιρικής δομής του ομίλου Ελλάκτωρ, προκειμένου από τις αρχές του 2019, ο τρόπος λειτουργίας να είναι σαφώς αποδοτικότερος έναντι του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτό σημαίνει ότι κατά το διάστημα των προσεχών μηνών θα ληφθούν αποφάσεις για τη συγχώνευση μεταξύ θυγατρικών εταιρειών, την κατάργηση άλλων και εν γένει η διοίκηση θα προχωρήσει σε κινήσεις για την εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο Change4Ellaktor που είχαν παρουσιάσει οι αδελφοί Καλλιτσάντση, προκειμένου να κερδίσουν την προτίμηση των μετόχων του ομίλου, αναφερόταν ότι μόνο από τη συνένωση επιμέρους εταιρειών, ο όμιλος μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα περί τα 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η νέα διοίκηση περιέγραψε τις μέχρι σήμερα κινήσεις, αλλά και τους στόχους της για το άμεσο μέλλον στους επενδυτές που συνάντησε στο πλαίσιο του πρόσφατου 13ου ετήσιου Roadshow, που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Ηταν και η επίσημη «πρώτη» για τον νέο πρόεδρο του ομίλου, κ. Γιώργο Προβόπουλο ενώπιον των ξένων επενδυτών, τόσο υφιστάμενων, όπως οι Amiral Gestion και Hosking Partners, αλλά και άλλων θεσμικών επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για τα πλάνα της νέα διοίκησης, όπως π.χ. η Morgan Stanley. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τους επενδυτές πως η νέα διοίκηση έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση του έργου της ενδυνάμωσης της εταιρικής διακυβέρνησης στην εξειδικευμένη εταιρεία Nestor Advisors, η οποία έχει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, υλοποιώντας ανάλογα έργα σε 45 χώρες παγκοσμίως. Ηδη, η εταιρεία αξιολογεί την εταιρική διακυβέρνηση του συνόλου του ομίλου Ελλάκτωρ, ώστε να εντοπίσει τα αδύναμα σημεία και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωσή τους.

Παράλληλα, από την 25η Ιουλίου, όταν πραγματοποιήθηκε η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του ομίλου, έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία αλλαγής της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων και των θυγατρικών, αρχής γενομένης από τη μεγαλύτερη εξ αυτών, την «Ακτωρ», όπου έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. Στην «Ακτωρ», μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος έχει οριστεί ο νομικός κ. Αλέξανδρος Εξάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του κ. Εξάρχου καταδεικνύει την απόφαση της νέας διοίκησης του ομίλου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κατά τόπους ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης που είχαν ανακύψει στο πρόσφατο παρελθόν στα Βαλκάνια και να θέσει δικλίδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν επανεμφάνιση ανάλογων φαινομένων στο μέλλον. Παράλληλα, καθήκοντα μεταβατικού οικονομικού διευθυντή ανέλαβε ο κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, επί χρόνια στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου, ο οποίος και εκπροσώπησε μαζί με τον κ. Προβόπουλο την εισηγμένη στο Roadshow του Λονδίνου.

Σε επίπεδο προσώπων έχει ανατεθεί σε διεθνή εταιρεία η αναζήτηση των στελεχών που θα καλύψουν θέσεις-κλειδιά στον όμιλο, όπως π.χ. της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων, αλλά και του μόνιμου διευθύνοντος συμβούλου της «Ακτωρ» που θα διαδεχθεί εν καιρώ τον κ. Εξάρχου. Παράλληλα, η νέα διοίκηση πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στις θυγατρικές της, με ιδιαίτερη εστίαση στην κατασκευή, λόγω του ειδικού βάρους της δραστηριότητας στην οικονομική απόδοση του ομίλου, προκειμένου να έχει επακριβή εικόνα χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και απαιτήσεων. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο σχηματίστηκαν προβλέψεις και ενεγράφησαν ζημίες ύψους 56 εκατ. ευρώ.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text