Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κατά 79% αυξήθηκαν τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το α΄ εξάμηνο

Κατά 79% αυξήθηκαν τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το α΄ εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατά 79% αυξήθηκαν τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το α΄ εξάμηνο

Κατακόρυφη άνοδο της τάξεως του 79% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με το πέρας του πρώτου εξαμήνου, καθώς ανήλθαν στα 18,4 εκατ. ευρώ, έναντι 10,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Κύριος λόγος της εξέλιξης αυτής ήταν η αυξημένη εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η συνολική ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 986 MW, εκ των οποίων 561 MW στην Ελλάδα, 293 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, αυτήν την περίοδο, η εισηγμένη διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες για κατασκευής εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 178 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων σε λειτουργία, σε όλες τις χώρες όπου έχει αναπτύξει παρουσία.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι ενοποιημένες πωλήσεις ήταν σχετικά σταθερές σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 138,7 εκατ. ευρώ, έναντι 139,6 εκατ. ευρώ. Μεγάλη άνοδο όμως της τάξεως του 32,4% σημείωσαν τα έσοδα του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στα 104,3 εκατ. ευρώ, από 78,8 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, μειωμένα ήταν τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα προς τρίτους, που υποχώρησαν στα 11,2 εκατ. ευρώ, έναντι 22,6 εκατ. ευρώ. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 81,8 εκατ. ευρώ, έναντι 68,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 20,1%.

Η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (τραπεζικός δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) διαμορφώθηκε στα 482 εκατ. ευρώ, έναντι 518,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 37 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων ταμειακών ροών. Επίσης, σημειώνεται ότι η εταιρεία, για το 2019, προτίθεται να προβεί σε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της ύψους 30 λεπτών ανά μετοχή, με την καταβολή του σχετικού ποσού να προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιανουάριο. Το ποσό αυτό είναι κατά 15% αυξημένο σε σύγκριση με τη συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους την περυσινή χρονιά.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text