Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Καταρρέει η οικονομική εμπιστοσύνη στην Τουρκία

Καταρρέει η οικονομική εμπιστοσύνη στην Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας υποχώρησε τον Σεπτέμβριο η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας, που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τη νομισματική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 71 μονάδες από τις 83,9 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Αύγουστο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του οικονομικού αισθήματος που έχει καταγραφεί στη γειτονική χώρα μετά το 2008.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντενίζ Σισέκ, οικονομολόγος της QNB Finansbank, χαρακτήρισε αναπόφευκτη την πτώση της οικονομικής εμπιστοσύνης, καθώς έχει προηγηθεί η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και της εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό τομέα. Αιτία του δυσοίωνου κλίματος είναι ασφαλώς η υποτίμηση της τουρκικής λίρας που έχει χάσει το 40% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Χθες η ισοτιμία της κυμαινόταν στις 6,087 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Το κλίμα στην τουρκική οικονομία επιβαρύνει περαιτέρω η απόφαση μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας να διακόψει για εννέα ημέρες την παραγωγή της στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Πρόκειται για την Tofas, μία από τις πέντε μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας, που εξάγει περίπου το 80% της παραγωγής της και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών. Οι εξαγωγές της έφτασαν, μάλιστα, στο 1,3 εκατ. οχήματα την περασμένη χρονιά αλλά μειώθηκαν κατά 5,5% τον Αύγουστο.

Η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να αναστείλει για εννέα ημέρες τον Οκτώβριο τη λειτουργία μονάδας της στην ευρύτερη περιοχή της Μπούρσα.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία έχει πληγεί, διότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 21% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018. Η μείωση επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, φθάνοντας στο 53%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, μειώθηκε η παραγωγή του κλάδου κατά 34%.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text