Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι «μαύρες τρύπες» που τραυμάτισαν επενδυτές και αγορά

Οι «μαύρες τρύπες» που τραυμάτισαν επενδυτές και αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι «μαύρες τρύπες» που τραυμάτισαν επενδυτές και αγορά

Από την Globo Pl, την Εnron και τη WorldCom ως και την Aegean Marine Petroleum – Γιατί η υπόθεση Folli Follie θεωρήθηκε ως η «ελληνική Parmalat»

Οταν το hedge fund QCM «στοιχημάτισε» μέσω short (πτωτικών) θέσεων εναντίον της μετοχής της Folli Follie, αποκαλύπτοντας παρατυπίες στις λογιστικές της καταστάσεις, κανένας δεν περίμενε ότι το σκάνδαλο αυτό θα έχει «καλό» τέλος. Εξάλλου υπήρχε και το προηγούμενο της Globo Pl, μιας επίσης ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στην αγορά AIM του Λονδίνου, η οποία βρέθηκε το 2015 με τον ίδιο τρόπο στο στόχαστρο του QCM, το οποίο παίρνοντας short θέσεις στη μετοχή και δημοσιοποιώντας τις ατασθαλίες της οδήγησε την εταιρεία στο κλείσιμό της σε 12 ώρες.

Η υπόθεση Folli Follie θεωρήθηκε από το QCM  ως η «ελληνική Parmalat», από τον ισολογισμό της οποίας – τότε ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη – είχαμε την εξαφάνιση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προβληματίζουν

Οι συγκρίσεις του σκανδάλου της ιταλικής Parmalat με τη Folli Follie αλλά και με αντίστοιχα αμερικανικά σκάνδαλα – κυρίως της Εnron και της WorldCom -, όπως και οι περιπέτειες της Aegean Marine Petroleum, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, προβληματίζουν την αγορά. Προσφάτως η εν λόγω εταιρεία υπέγραψε πάντως μνημόνιο συνεργασίας με τη Mercuria Energy Group, η οποία θα της παράσχει ανοιχτή εμπορική πίστωση ύψους 1 δισ. δολαρίων, ενώ θα ενισχύσει και τη ρευστότητά της με 30 εκατ. δολάρια.

Με βάση τη συμφωνία, η Aegean εκδίδει νέες μετοχές της τάξεως του 30% του μετοχικού της κεφαλαίου, οι οποίες και θα περάσουν στον έλεγχο της Mercuria. Οι μετοχές της Aegean Marine Petroleum, ωστόσο, βυθίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι διέγραψε 200 εκατ. δολάρια αναμενόμενων πληρωμών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Aegean ανέφερε ότι η επανεξέταση των πληρωμών αυτών από μια νέα επιτροπή ελέγχου κατέστησε αμφισβητήσιμες τις συναλλαγές που σχετίζονται με τέσσερις αντισυμβαλλομένους και χρονολογούνται από το 2015 τουλάχιστον.

Αγωγή για τις απώλειες

Εν τω μεταξύ, η δικηγορική εταιρεία Levi & Korsinsky LLP, η οποία ειδικεύεται στην εκπροσώπηση επενδυτών σε δίκες κινητών αξιών και έχει ανακτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ζημιωμένους μετόχους, στις 19.6.2018 ενημέρωνε τους μετόχους της Aegean Marine Petroleum Network Inc. που αγόρασαν ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απέκτησαν μετοχές της το χρονικό διάστημα από 28.4.2018 έως και 4.6.2018 ότι μπορούσαν να υποβάλουν αγωγή με τις αξιώσεις τους για να ανακτήσουν τις απώλειες που υπέστησαν από την Aegean. Παράλληλα ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει σχετική αντιδικία μεταξύ Simco και Aegean Marine Petroleum Network Inc.

Συγκεκριμένα, ο ενάγων ισχυρίζεται ότι οι εναγόμενοι προέβησαν σε ψευδείς ή/και σε παραπλανητικές δηλώσεις ή/και δεν αποκάλυψαν ότι η Aegean Marine Petroleum Network Inc στον ισολογισμό τής 31.12.2017 είχε εσφαλμένα λογιστικοποιήσει περίπου 200 εκατ. εισπρακτέα δολάρια.

Στις 4.6.2018 η εταιρεία Aegean με την ειδική φόρμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου 6-K ανακοίνωσε ότι «περίπου 200 εκατ. δολάρια εισπρακτέα, που οφείλονταν στην εταιρεία στις 31.12.2017, πρέπει να διαγραφούν» και ότι «συναλλαγές που αύξησαν τα εισπρακτέα ποσά… ίσως ήταν, εν λόγω ή εν μέρει, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα και λογιστικοποιήθηκαν εσφαλμένως». Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο να υποχρεωθεί να εγγράψει ζημιές που μπορεί να φτάσουν τα 200 εκατ. δολάρια βρίσκεται η Αegean Marine Petroleum Network, ενώ οι αποκαλύψεις από το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για τις πρακτικές της παλαιάς διοίκησης σοκάρουν και έχουν κινητοποιήσει τις εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ.

«Φούσκωμα» στοιχείων

Εικονικές συναλλαγές, «φούσκωμα» των στοιχείων του ισολογισμού, ετεροβαρείς συμβάσεις της εταιρείας με επιχειρήσεις του πρώην βασικού μετόχου και ιδρυτή της Δημήτρη Μελισσανίδη είναι μόνο μερικές από τις βαρύτατες κατηγορίες που ήδη ερευνώνται με εξονυχιστικούς ελέγχους από τη νέα διοίκηση. Κατηγορίες που αν επιβεβαιωθούν επισύρουν ακόμη και ποινές πολύχρονης φυλάκισης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μελισσανίδης πούλησε το μερίδιό του 22,5% στην ίδια την εταιρεία τον Αύγουστο του 2016 έναντι 100 εκατ. δολ. Η αποτίμηση της εταιρείας αυξήθηκε μετά τη συναλλαγή αυτή και πιθανώς ο κ. Μελισσανίδης να ωφελήθηκε.


Πηγή: www.tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text