Αρχική | Ειδήσεις | Η Viohalco κερδίζει το στοίχημα των εξαγωγών

Η Viohalco κερδίζει το στοίχημα των εξαγωγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Viohalco κερδίζει το στοίχημα των εξαγωγών

Του Κώτση Βασίλη

Ευνοϊκό εξάμηνο από την άνοδο των μετάλλων – προχωρεί η επένδυση 150 εκατ.στην έλαση αλουμινίου – Συζητήσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού

Με το 85% των πωλήσεων να εξάγεται και το επενδυτικό πρόγραμμα να συνεχίζεται απρόσκοπτα στις θυγατρικές του ομίλου, ο όμιλος Viohalco ενισχύει τη θέση του στις αγορές του εξωτερικού και περιορίζει την εξάρτησή του από την ελληνική αγορά.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι όγκοι πωλήσεων και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκαν στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού (ElvalHalcor), χάρη κυρίως στην ενισχυμένη ζήτηση, αλλά και στις τιμές των μετάλλων. Ακόμα και στον κλάδο του χάλυβα (Σιδενόρ), που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί λόγω της πτώσης της οικοδομής και του περιορισμού των μεγάλων έργων, καταγράφηκαν βελτιωμένοι όγκοι πωλήσεων και αύξηση τιμών, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό αξιοποίησης της δυναμικότητας των εργοστασίων και η παραγωγικότητα, μετά την ολοκλήρωση της στρατηγικής επένδυσης στο έλαστρο της Dojran Steel το 2017.

Οι παραγγελίες καλωδίων

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 η ElvalHalcor συνέχισε την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός της ύψους 150 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υποδομή, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του τομέα έλασης αλουμινίου. Σήμερα οι μονάδες αλουμινίου δουλεύουν σε full capacity και οι νέες γραμμές παραγωγής θα ικανοποιήσουν τις αυξημένες παραγγελίες από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Αντιθέτως, στον κλάδο των καλωδίων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις στην ανάθεση μιας σειράς ήδη προγραμματισμένων έργων, τα οποία παρέμειναν στο στάδιο της δημοπράτησης. Λόγω του γεγονότος αυτού, το εργοστάσιο της Fulgor συνέχισε να λειτουργεί με μειωμένη αξιοποίηση της δυναμικότητάς του, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα της περιόδου.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο ενοποιημένος τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 2,18 δισ. ευρώ ενισχυμένος κατά 19% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Τα κέρδη EBITDA παρέμειναν σταθερά και ανήλθαν σε 169 εκατ. ευρώ, ως απόρροια του «κόστους εισόδου» των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 40 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2017, επηρεαζόμενα θετικά από την αναγνώριση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Ο δανεισμός των εταιρειών της Viohalco ανήλθε σε 1.798 εκατ. ευρώ και αποτελείται από μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, ύψους 41% και 59% αντίστοιχα. Αυτή την περίοδο οι θυγατρικές της Viohalco σε συνεργασία με τις τράπεζες ολοκληρώνουν τη μετατροπή ενός σημαντικού μέρους του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ.

Μειώση δασμών στις ΗΠA

Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε μείωση των δασμών αντιντάμπινγκ από 22,51% σε 7,45% στους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εξάγουν στις ΗΠΑ τα Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Viohalco.
Ο δασμός είχε επιβληθεί στα τέλη Αυγούστου με την κατηγορία ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες πωλούσαν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ κάτω του κόστους. Ενώ όμως για τις άλλες χώρες υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία, για την Ελλάδα δεν ίσχυε κάτι ανάλογο. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές και παρείχε όλα τα στοιχεία κόστους, με αποτέλεσμα με την παραπάνω προσωρινή απόφαση – η οποία έχει και αναδρομική ισχύ – να μειωθεί ο δασμός και τα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο του 2019 και έως τότε τα στελέχη της Σωληνουργεία Κορίνθου θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις αμερικανικές αρχές και ευελπιστούν ότι μπορεί να απαλειφθεί και ο δασμός του 7,45%.  Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι εξαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου της Σωληνουργεία Κορίνθου στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 113 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, δεν έχει πληγεί από τους δασμούς, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα βρίσκουν εφαρμογές σε απαιτητικά έργα μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.ά.

Πηγή: www.tovima.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text