Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Με βέτο στον ΟΗΕ απειλεί η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με βέτο στον ΟΗΕ απειλεί η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με βέτο στον ΟΗΕ απειλεί η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αφού υποστηρίζει πως έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του με θέμα την έκβαση του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην ΠΓΔΜ, προαναγγέλλει ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στην ΠΓΔΜ , επισημαίνει ότι «η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο (γι αυτό απαιτείται το 50%) και επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι οι μακεδόνες ψηφοφόροι προτίμησαν να μποϋκοτάρουν τις επιβαλλόμενες ωμά έξωθεν στα Σκόπια και την Αθήνα λύσεις, ενώ εξέχοντες πολιτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν άμεσα στην προπαγανδιστική καμπάνια που ξεδιπλώθηκε , επεμβαίνοντας χωρίς ενδοιασμούς στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , σημειώνει ότι «παρά το ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Μακεδονίας δεν υποστήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρέτησαν χωρίς χρονοτριβή η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ , όπως επίσης και η Ουάσιγκτον. Είναι προφανής η επιδίωξη να επισπεύσουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την άποψη του μακεδονικού λαού».

Εν συνεχεία στην ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζει ότι «η δική μας στάση αρχών (της Ρωσίας-σ.σ) παραμένει αμετάλλακτη: μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τις ίδιες τις πλευρές, χωρίς την έξωθεν παρέμβαση, αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου και με στήριγμα την ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνεται σ′ αυτά τα κριτήρια. Έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το μακεδονικό σύνταγμα, κάτι που επανειλημμένα υπογράμμιζε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Γκ.Ιβάνοφ και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ»

Τέλος , στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , προαναγγέλλει ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών. Συγκεκριμένα γράφει η ανακοίνωση: «Η Ρωσία με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινάμε από το ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του υπ′ αριθμόν 845 ψηφίσματος του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text