Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Citigroup: Υψηλή επάρκεια κεφαλαίων, χαμηλά κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες

Citigroup: Υψηλή επάρκεια κεφαλαίων, χαμηλά κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Citigroup: Υψηλή επάρκεια κεφαλαίων, χαμηλά κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι οι μόνες που έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις αυτό το έτος, με το 2018 μέχρι στιγμής να αποδεικνύεται «μαύρο» και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει κατά 25% από την αρχή της χρονιάς. Με αφορμή το «σφυροκόπημα» που έχει δεχθεί ο κλάδος στην Ευρώπη συνολικά, η Citigroup εξετάζει σε έκθεσή της τα μεγέθη των τραπεζών καταλήγοντας πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρότερες σήμερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. αν και η κερδοφορία τους είναι χαμηλότερη. Για τις τράπεζες ωστόσο της ευρωπεριφέρειας αναφέρει ότι έχουν βελτιώσει την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν για την περιοχή. Για τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι έχουν από τους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες στην Ευρώπη, ωστόσο η κερδοφορία τους υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Οπως σημειώνει η Citi, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε από το 6% το 2007 σε 13,5% το 2017 κατά μέσον όρο, με τη βελτίωση να είναι ευρεία, κυρίως λόγω των υψηλότερων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (αύξηση 6% σε μέσο όρο) καθώς και του χαμηλότερου σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού (RWA). Η Citi τονίζει πως οι σκανδιναβικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη CET1 στην Ευρώπη, ο οποίος διαμορφώνεται κοντά στο 20%, και ακολουθούν οι ελληνικές με δείκτη CET1 πάνω από 16%. Αντίθετα, οι ισπανικές τράπεζες έχουν τον χαμηλότερο δείκτη CET1 έναντι των τραπεζών της Ε.Ε., ωστόσο αυτό αντικατοπτρίζει το υψηλότερο RWA. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, οι δείκτες CET1 των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν σταθεροί καθώς τα πλάνα άντλησης κεφαλαίων για τις περισσότερες έχουν ολοκληρωθεί και θα προχωρήσουν σε διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Citi αναφέρει ότι εξακολουθούν να «κουβαλούν» τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2016 και μειώθηκε σε 88,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018 ή στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζει, δεσμεύθηκαν να μειώσουν το συνολικό ποσό των NPEs στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 ή το 35,2% των συνολικών ανοιγμάτων. Σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών της Ε.Ε., η Citi αναφέρει ότι παραμένει χαμηλότερη έναντι των επιπέδων προ κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RΟTE ) θα διαμορφωθεί στο 10% έως το 2020 για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά , από 8% το 2017, τη στιγμή που το 2007 –πριν από την κρίση– διαμορφωνόταν 15% υψηλότερα. Σε επίπεδο χωρών, οι μεγαλύτερες πτώσεις του δείκτη ROTE μεταξύ του 2007 και του 2017 σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα, με υποχώρηση της τάξης του 25%, ενώ οι μικρότερες πτώσεις σημειώθηκαν στις ελβετικές, τις ιταλικές και τις σκανδιναβικές τράπεζες.


Πηγή: www.kathimerini.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text