Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γιατί η Motor Oil απέκτησε τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA

Γιατί η Motor Oil απέκτησε τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί η Motor Oil απέκτησε τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Όταν την περασμένη εβδομάδα άλλαζε το καταστατικό της Motor Oil Hellas, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο αν. διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Π. Τζαννετάκης ήταν σαφής  ως προς τις στοχεύσεις του ομίλου: η ΜΟΗ διευρύνει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα, ανοίγεται περισσότερο σε νέες δραστηριότητες της λιανική και επομένως αναζητεί περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες που όμως να δημιουργούν συνέργειες.

Στην ίδια έκτακτη ΓΣ, μεταξύ των επιχειρηματικών σκοπών που προστέθηκαν στο καταστατικό του ομίλου ήταν και η ίδρυση ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, προσθήκη που κατέστη επίκαιρη μόλις μία εβδομάδα μετά, όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του 50% της τηλεόρασης και των ραδιοφώνων του Alpha.

Ως προς τη συμφωνία, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

Το συνολικό ύψος της συναλλαγής για τη Motor Oil φτάνει τα 33 εκat. ευρώ και αποτελείται από το τίμημα των 21,477 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των μετοχών της Alpha Δορυφορική και το ποσό των 11,523 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί μέσω ΑΜΚ της εταιρείας Nevine Holdings.

Η ΜΟΗ συμμετέχει στη συναλλαγή μέσω της 100% κυπριακής θυγατρικής της Seilla Enterprises ltd.

Στην εταιρεία Nevine Holdings (που θα κατέχει το 50,1% των μετοχών της Alpha Δορυφορική) η θυγατρική της ΜΟΗ θα κατέχει 1002 από τις 2000 μετοχές και η Alpha Media Group 998 . Ωστόσο θα εκχωρηθούν προσωπικά 2 μετοχές στον κ. Δ. Κοντομηνά και επομένως η σχέση θα είναι 50%-50%.

Ο διευθύνων σύμβουλος που θα ορίζεται από τη θυγατρική της ΜΟΗ, θα έχει την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης.

Οι λόγοι

Όπως διευκρινίζουν πηγές του όμιλου της Motor Oil, η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης του επιχειρηματικού αποτυπώματος του ομίλου. Ήδη υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η ΜΟΗ έχει προχωρήσει σε κινήσεις και ανοίγματα στις αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, στον τομέα των logistics, στον χώρο του trading αλλά και των υποδομών. Πρόκειται για κινήσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και δημιουργούν συνέργειες, με την παραδοσιακή κύρια δραστηριότητα της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η είσοδος στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Alpha, όπως σημειώνεται από την πλευρά της ΜΟΗ, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο με δεδομένο μάλιστα ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση πλέον σε δραστηριότητες της λιανικής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας και μάρκετινγκ και κατά συνέπεια δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες με έναν όμιλο που δραστηριοποιείται στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την επιλογή του Alpha, πηγές της ΜΟΗ σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα "καθαρό κανάλι χωρίς οικονομικά βάρη”.

Στο εύλογο ερώτημα που δημιουργείται σε σχέση με τον τηλεοπτικό σταθμό Star, διευκρινίζεται ότι Star και Alpha παραμένουν δύο ξεχωριστά κανάλια, χωρίς καμία μεταξύ τους σχέση, ούτε καν ιδιοκτησιακή, αφού η συμμετοχή στον Alpha γίνεται μέσω της Motor Oil Hellas ενώ το Star ανήκει σε μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό τα δύο κανάλια διατηρούν ξεχωριστή οργάνωση, διοίκηση, αυτονομία και λειτουργία, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αλλαγές
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η γενική συνέλευση της ΜΟΗ ενέκρινε μια σειρά από αλλαγές στο καταστατικό της που αφορούν στους εταιρικούς σκοπούς της συμπεριλαμβάνοντας δραστηριότητες όπως logistics, πράσινη ενέργεια, xρηματοοικονομικός τομέας, αειοφόρος ανάπτυξη, πράσινη οικονομία, κοινωνικές δράσεις αλλά και τα ΜΜΕ. Όπως είχε αναφέρει η διοίκηση οι κινήσεις του ομίλου εντάσσονται στο πλαίσιο της πρόθεσης του ομίλου να αξιοποιήσει τόσο τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος όσο και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα κινήσεις όπως η είσοδος στις συμπληρωματικές ενεργειακές αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου έρχονται ως φυσική συνέχεια της κύριας δραστηριότητας της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text