Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Ευθείες απειλές από Αγκυρα

Ευθείες απειλές από Αγκυρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευθείες απειλές από Αγκυρα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τη σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη ναυτική διάσταση της ισχύος της αναδίδουν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ περί «γαλάζιας πατρίδας», λίγη ώρα αφότου το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» είχε λάβει τη θέση του στα εξωτερικά όρια του κόλπου της Αττάλειας για την πρώτη απόπειρα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Ακάρ μίλησε για την ετοιμότητα της Τουρκίας να προστατεύσει «με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος)» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε». Περιγράφοντας την Τουρκία ως «γαλάζια πατρίδα», η οποία περιβάλλεται από τρεις θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος, Ανατολική Μεσόγειος), ο κ. Ακάρ κινήθηκε ακόμα μία φορά στο πλαίσιο της επιθετικής ρητορικής για τις απαιτήσεις της Αγκυρας σε αυτές.

Η Τουρκία «δίνει μεγάλο αγώνα» για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της σε αυτές τις θάλασσες, είπε ο κ. Ακάρ. Δεδομένου ότι η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα είναι μάλλον ξεκάθαρη, είναι σαφές ότι τη μεγαλύτερη βαρύτητα η Αγκυρα την αποδίδει στις περιοχές συμφερόντων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε “γαλάζια πατρίδα” συνεχίζεται», είπε ενδεικτικά και συμπλήρωσε ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες». Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος προειδοποίησε την Ελλάδα να μην επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη τα 12 ν.μ. «Η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά εάν η Ελλάδα προσπαθήσει να διευρύνει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι γεωτρήσεις

Οι δηλώσεις του κ. Ακάρ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα έχει συνειδητά επιλέξει να απλώσει όλο το εύρος των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Μετά τις ανακοινώσεις της Αθήνας περί τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων επανέφερε το casus belli, ενώ ο ίδιος ο κ. Ακάρ τις προηγούμενες ημέρες ανέπτυξε τον τουρκικό σχεδιασμό για ανατροπή του status quo των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά καταγράφονται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία, με ορισμένες υπολογισμένες κινήσεις, όπως η χθεσινή πολυεθνική (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία) αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις 2018», πρακτικά ενθαρρύνει την παρουσία τρίτων δυνάμεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, από χθες το πρωί το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται στο εξωτερικό όριο του κόλπου της Αττάλειας, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Αλάνια, με συνοδεία μικρότερα, βοηθητικά σκάφη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί ποιες είναι οι προοπτικές προώθησης της γεώτρησης.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων ΤΡΑΟ, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε χθες ότι η κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία, η οποία, μεταξύ άλλων, προετοιμάζεται και για την κατασκευή εγχώριου πλωτού γεωτρύπανου. Eν τω μεταξύ, χθες, στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις πιθανότητες επανεκκίνησης των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text