Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επιβράδυνση φινλανδικής οικονομίας βλέπει το ΔΝΤ

Επιβράδυνση φινλανδικής οικονομίας βλέπει το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιβράδυνση φινλανδικής οικονομίας βλέπει το ΔΝΤ

Μετά την ανάκαμψη που γνώρισε την τελευταία τριετία, η οικονομία της Φινλανδίας θα επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια. Στην πρόβλεψη αυτή προέβη χθες το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τη φινλανδική οικονομία.

Το Ταμείο εκτιμά πως φέτος το ΑΕΠ της Φινλανδίας θα αυξηθεί κατά 2,8% σημειώνοντας τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με το περασμένο έτος. Προεξοφλεί, όμως, ότι θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος σε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% καθώς η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί και σημειώνεται στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Επιδεινώνουν, άλλωστε, τις προοπτικές της φινλανδικής οικονομίας οι αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Οπως τονίζει το ΔΝΤ, ο προστατευτισμός μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της και να πλήξει την εμπιστοσύνη. Παράλληλα έχει αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, που ενδεχομένως θα περιορίσουν τις πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Το Ταμείο επισημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν προ διετίας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχουν αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της φινλανδικής οικονομίας και έχουν δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις για προσωρινές προσλήψεις που μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση και την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Τονίζει, πάντως, πως η Φινλανδία πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να τονώσει περαιτέρω την απασχόληση και τη παραγωγικότητα. Συνιστά να καθορίζουν οι επιχειρήσεις διαφορετικού ύψους αποδοχές μεταξύ των εργαζομένων τους.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας, τονίζει πως πρέπει να μειώνονται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου ώστε να ενθαρρύνονται οι άνεργοι να αναζητούν εργασία, να αποφεύγουν τη μακροχρόνια ανεργία και να μη χάνουν επαγγελματικές ευκαιρίες. Συνιστά παράλληλα τη βελτίωση της στέγασης και των υποδομών μεταφορών στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες περιοχές.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text