Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Δικάζεται στη Γερμανία 95χρονος φρουρός των SS

Δικάζεται στη Γερμανία 95χρονος φρουρός των SS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δικάζεται στη Γερμανία 95χρονος φρουρός των SS

REUTERS, A.P.

ΜΙΝΣΤΕΡ. Λίγο πριν από τα 95α του γενέθλια, χαμηλόβαθμος αξιωματικός των SS κάθισε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως συνένοχος στην εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ. Ο Γιόχαν Ρέμπογκεν έχει παραδεχθεί ότι εργαζόταν ως φρουρός στο στρατόπεδο από τον Ιούνιο του 1942 ώς τον Σεπτέμβριο του 1944.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον Ρέμπογκεν με κάποιο συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά δικαστικές αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις έχουν προσδιορίσει ότι η εργασία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ισοδυναμεί με συνέργεια σε μαζικές δολοφονίες.

Την καταδίκη του Ρέμπογκεν ζητούν 17 επιζήσαντες του στρατοπέδου, μεταξύ αυτών η 89χρονη Τζούντι Μάισελ, η οποία έχασε τη μητέρα της σε θάλαμο αερίων στο στρατόπεδο. «Το Στούτχοφ ήταν τόπος μαζικών δολοφονιών από τα SS, με τη βοήθεια των φρουρών. Ο κατηγορούμενος και οι άλλοι φρουροί φρόντισαν να μη βγαίνει κανείς από την κόλαση. Φρόντισε να μπορέσει να δολοφονηθεί η μητέρα μου. Και παραλίγο θα πετύχαινε να δολοφονηθώ κι εγώ», ανέφερε η 89χρονη μέσω του συνηγόρου της.

Θάλαμοι αερίων, εκτελεστικά αποσπάσματα, ενέσεις με δηλητήριο, έκθεση στο ψύχος μέχρι θανάτου ήταν μερικές από τις μεθόδους με τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 60.000 άνθρωποι στο Στούτχοφ.

Επειδή την εποχή ο Ρέμπογκεν ήταν κάτω των 21 (18 έως 20 ετών) και δικάζεται σε δικαστήριο ανηλίκων, το οποίο ωστόσο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της προχωρημένης ηλικίας του, με τις δικασίμους να διαρκούν το πολύ δύο ώρες, δύο φορές την εβδομάδα.

Στο Στούτχοφ, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1939, οι ναζί φυλάκισαν Εβραίους και άλλους Πολωνούς από το γειτονικό Ντάντσιχ (σημερινό Γκντανσκ), καθώς επίσης και Σοβιετικούς, πολιτικούς κρατουμένους, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, ομοφυλόφιλους και μάρτυρες του Ιεχωβά.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text