Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το τέλος του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο κ. Δραγασάκης

Το τέλος του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο κ. Δραγασάκης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το τέλος του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο κ. Δραγασάκης

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σε συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά όχι στο πλαίσιο των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Εβδομήντα μία ημέρες πριν από την εκπνοή του ν. 3869/2010, του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης κράτησε αποστάσεις από το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος του νόμου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018, ακόμη και από την περίπτωση ο νόμος να προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής. Ο υπουργός στην ουσία αντιπρότεινε οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρούν σε «κούρεμα» των ενυπόθηκων δανείων, προλαμβάνοντας έτσι την προσφυγή των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη. Αν και η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική, η χθεσινή τοποθέτηση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με τους θεσμούς όλο το επόμενο διάστημα, διαπραγματεύσεις οι οποίες βεβαίως περιλαμβάνουν το μείζον ζήτημα των συντάξεων, αλλά και της επέκτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους οφειλέτες δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών.

Νέος νόμος

«Ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το εάν θα ζητηθεί παράταση της ισχύος του νόμου ο ίδιος παρέπεμψε στις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Οπως υποστήριξε, μέσα από την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας από τις τράπεζες, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα εγγυάται την πρώτη κατοικία.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κάλεσε επίσης τις τράπεζες να προτείνουν απευθείας στους δανειολήπτες «κούρεμα» των οφειλών τους, στην περίπτωση, όπως υποστήριξε, που μπορεί να προβλέπουν ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει επίσης διαγραφή. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτίμησε, θα μπορέσει να υπάρξει μείωση των εκκρεμών υποθέσεων - αιτήσεων δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη. «Υπάρχει ένα αμοιβαίο θα έλεγα ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην παραμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια. Εάν η τράπεζα εκτιμά ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει μια άλφα απόφαση, μπορεί αυτό να το προτείνει κατευθείαν στον δανειολήπτη. Δεν χρειάζεται να πάει στο δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει “κούρεμα” 20%-30% ή οποιοδήποτε ποσοστό», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Τα λοιπά «αντίμετρα» σε ενδεχόμενη μη παράταση του νόμου Κατσέλη που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας, είναι: α) Η ενεργοποίηση της ψηφισθείσας από το 2015 διάταξης που προβλέπει την επιδότηση έως 95% της δόσης στεγαστικού δανείου για όσους έχουν ήδη υπαχθεί με τελεσίδικη απόφαση στον νόμο 3869/2010, β) η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau), η οποία θα μπορεί να συμβάλλει στη σύναψη π.χ. μιας σύμβασης για στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο εάν ο δανειολήπτης θεωρείται «καλοπληρωτής», και γ) μια γενικότερη στεγαστική πολιτική. Η τελευταία για την ώρα περιορίζεται στις εξαγγελίες για επιδότηση του ενοικίου το 2019.

Ελαστικότερα κριτήρια για στρατηγικές επενδύσεις

Διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής και χαρακτηρισμού των επενδύσεων που θεωρούνται στρατηγικές θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων που εκδίδουν τις απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση μίας στρατηγικής επένδυσης, θα συσταθεί συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από τους συναρμόδιους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον θεσμό του ανεξάρτητου μηχανικού, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα της παρακολούθησης υλοποίησης της επένδυσης. Σήμερα, στην πραγματικότητα, μετά την ένταξη μιας επένδυσης στο καθεστώς fast track δεν ασκείται έλεγχος για το εάν αυτή υλοποιείται ή παραμένει «στα χαρτιά».

Στις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνεται ακόμη η θέσπιση αναπτυξιακής τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, ήδη αναζητείται το ακίνητο που θα στεγάσει το εν λόγω ίδρυμα, ενώ τα 35 χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη υφίστανται θα αποτελέσουν την «προίκα» της όταν αυτή ξεκινήσει να λειτουργεί.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το υπουργείο Οικονομίας και στο θέμα της εποπτείας των εταιρειών και της εταιρικής διακυβέρνησης, ζήτημα που απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Folli Follie. Εμφαση θα δοθεί στην προληπτική εποπτεία και ειδικά στη μέριμνα για την έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, με τον κ. Δραγασάκη να εκτιμά ότι οι δράσεις αυτές «θα βάλουν ανάχωμα σε κρούσματα σαν αυτά τα οποία έχουν πλήξει τελευταία την αξιοπιστία όχι μόνο των επιχειρήσεων,αλλά δυστυχώς την αξιοπιστία και της χώρας μας».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text