Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τρεις οι υποψήφιοι διάδοχοι του Δ. Μαντζούνη σε Alpha Bank

Τρεις οι υποψήφιοι διάδοχοι του Δ. Μαντζούνη σε Alpha Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις οι υποψήφιοι διάδοχοι του Δ. Μαντζούνη σε Alpha Bank

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha Bank, με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να τοποθετείται στα τέλη του μήνα. Η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων που συνεδρίασε προχθές Δευτέρα για το θέμα της διαδοχής του κ. Δημήτρη Μαντζούνη, δεν κατέληξε στην πρόταση που θα κάνει προς το διοικητικό συμβούλιο, και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή εβδομάδα.

Τα μέλη της επιτροπής καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ των τριών υποψηφιοτήτων, δηλαδή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Αρώνη, του επίσης αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Σπύρου Φιλάρετου και του οικονομικού διευθυντή (CFO) της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη. Και οι τρεις υποψηφιότητες θεωρούνται ισχυρές καθώς κάθε μία συγκεντρώνει πλεονεκτήματα που μπορούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, να διασφαλίσουν την ομαλή διοικητική μετάβαση στην Alpha Bank.

Η τράπεζα ολοκληρώνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και βρίσκεται κοντά στη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Jupiter που περιλαμβάνει κυρίως επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Jupiter έχει αναδειχθεί το αμερικανικό private equity fund Apollo, που φέρεται να πλειοδότησε έναντι του επίσης αμερικανικού fund Lone Star.

Το Jupiter περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ (απαίτησης εντός ισολογισμού), τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων ανακτήσιμης αξίας περίπου 330 εκατ. ευρώ. Η συνολική απαίτηση εντός και εκτός ισολογισμού ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Δέλεαρ στη συναλλαγή αποτελούν οι εξασφαλίσεις επί 1.300 ακινήτων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο. Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνονται και ακίνητα που έχουν περιέλθει στην τράπεζα, η ανακτήσιμη αξία των οποίων ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική ανακτήσιμη αξία των εξασφαλίσεων στα 384 εκατ. ευρώ (330 εκατ. ευρώ η αξία των εξασφαλίσεων των δανείων συν 54 εκατ. η αξία των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας). Το κύριο χαρακτηριστικό του χαρτοφυλακίου είναι ότι περιλαμβάνει δάνεια αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να καταστούν βιώσιμες εξυπηρετώντας μέρος των δανειακών τους υποχρεώσεων. Την ανάκτηση μέρους των οφειλών θα επιδιώξει άλλωστε και ο αγοραστής αυτών των δανείων, και στον βαθμό που αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα προχωρήσει στη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων, δηλαδή των ακινήτων που έρχονται στην κυριότητά του.

Το Jupiter είναι το δεύτερο πακέτο δανείων που συνοδεύεται με εξασφαλίσεις και μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα, μετά το χαρτοφυλάκιο Amoeba, που πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς. Το Amoeba ήταν συνολικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ (η λογιστική ήταν στο 1,4 δισ. ευρώ) και το τίμημα διαμορφώθηκε στα 432 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text