Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η Τουρκία παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος των αναδυόμενων αγορών

Η Τουρκία παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος των αναδυόμενων αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Τουρκία παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος των αναδυόμενων αγορών

Παρά την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας και τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Τουρκία παραμένει η πλέον ευάλωτη ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία της Bloomberg Economics, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η πιο εκτεθειμένη σε εξωτερικό σοκ ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές, μολονότι από τον Σεπτέμβριο έχει καταγραφεί αλλαγή του κλίματος μεταξύ επενδυτών.

Οπως τονίζει το Bloomberg, το γεγονός ότι οι επενδυτές τοποθετούνται και πάλι σε περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας δεν έχει επιφέρει κάποια βελτίωση στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της. Ο πληθωρισμός, που έχει πλέον φτάσει στο 18% και υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο της Τράπεζας της Τουρκίας, είναι ο υψηλότερος μετά αυτόν της Αργεντινής. Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο δείκτης τιμών καταναλωτή καλπάζει με ποσοστό πάνω από 20%. Σύμφωνα, άλλωστε, με ανάλυση που εξεπόνησαν οι οικονομολόγοι Σκοτ Τζόνσον και Ζιάντ Νταούντ, η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς βρίσκεται περίπου στο 5,7% του τουρκικού ΑΕΠ. Τα δύο αυτά δεδομένα καθηλώνουν την τουρκική οικονομία σε δυσπραγία παρά τη γενναία απόφαση που πήρε τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα. Αύξησε τα επιτόκια της τουρκικής λίρας κατά 625 μονάδες βάσης και επέτυχε να ανακόψει την επί μήνες συνεχιζόμενη πτώση του νομίσματος. Η τουρκική λίρα έχει ανακάμψει έκτοτε, αλλά και πάλι έχει υποτιμηθεί κατά 29% από την αρχή του έτους. Σημειωτέον ότι πριν από την αύξηση των επιτοκίων είχε φτάσει κάποια στιγμή να έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Είναι, άλλωστε, υψηλότατο το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της χώρας καθώς ανέρχεται στο 28,9% του τουρκικού ΑΕΠ και είναι χαμηλότερο μόνο από το χρέος της Αργεντινής, που φτάνει το 35,7% του ΑΕΠ της, και από της Ταϊβάν που ανέρχεται στο 33,7% του ΑΕΠ της. Η υπερχρέωση δεν περιορίζεται μόνο στον δημόσιο τομέα. Το χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων, αν και δεν αποτελεί θεμελιώδες μακροοικονομικό μέγεθος της χώρας, είναι ανησυχητικό. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να επωφεληθούν από το φτηνό χρήμα και δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα. Μετά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Είναι ενδεικτικό ότι τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου υποβαθμίστηκε το χρέος 97 τουρκικών επιχειρήσεων στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών». Μεταξύ των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, οι πλέον ευάλωτες είναι, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη των Σκοτ Τζόνσον και Ζιάντ Νταούντ, η Αργεντινή και ακολουθούν η Νότιος Αφρική και η Αίγυπτος.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text