Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κατεβάζει ταχύτητα η γερμανική οικονομία το 2018

Κατεβάζει ταχύτητα η γερμανική οικονομία το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατεβάζει ταχύτητα η γερμανική οικονομία το 2018

Μετά τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, πλέον δεν είναι εφικτή η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% για το σύνολο του 2018, σύμφωνα με τους οικονομολόγους κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων.

Η συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015, αποδίδεται τόσο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και στη γενικότερη άνοδο του οικονομικού προστατευτισμού όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με το νέο παγκόσμιο πρότυπο εκπομπών αέριων ρύπων. «Για να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 1,8% φέτος, θα πρέπει στη διάρκεια του τελευταία τριμήνου του έτους η οικονομική παραγωγή να αυξηθεί στο 1,3% (σε τριμηνιαία βάση). Δεν προβλέπουμε να καλυφθεί τόσο μεγάλο μέρος (της απώλειας)», είπε στο Reuters ο Στέφαν Κόοθς του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IFW). Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Κλάους Μίχελσεν, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW Berlin). «Πράγματι, προβλέπουμε ανάκαμψη (του ρυθμού ανάπτυξης), αλλά τόσο μεγάλη θα με εξέπληττε», σχολίασε.

Την ίδια άποψη έχουν και οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου. Προβλέπουν πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% (σε τριμηνιαία βάση) το τέταρτο τρίμηνο του 2018, πρόβλεψη που αν επαληθευτεί, θα σημαίνει πως για ολόκληρο το 2018 η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%.

Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% τόσο το 2018 όσο και το 2019. Ωστόσο, η επιβράδυνση της οικονομίας στη διάρκεια του 2018 και η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος σημαίνουν πως πλέον είναι αμφίβολη η επίτευξη του στόχου και για το 2019.

Ο Τίμο Βολμερσόιζερ, οικονομολόγος του Ifo, επισημαίνει στο Reuters πως για να επιτευχθεί ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης 1,8% το 2019, είναι ανάγκη η γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό ανάπτυξης 0,6% (σε τριμηνιαία βάση). «Ωστόσο, τόσο ισχυρή αρχή το 2019 φαντάζει μάλλον απίθανη στο πλαίσιο της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος κατά το 2018», εξηγεί στο Reuters.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας θεωρεί πως η οικονομία θα ανακάμψει το τέταρτο τρίμηνο του 2018, με βασικό επιχείρημα ότι η συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες, όπως αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό εμπόριο καθώς οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα παγκόσμια πρότυπα αέριων ρύπων (WLTP). «Συρρίκνωση ύψους 0,2% δεν αποτελεί καταστροφή», είχε σχολιάσει την Τετάρτη ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. «Η Γερμανία δεν είναι αντιμέτωπη με οικονομικό πρόβλημα, αλλά μάλλον με πρόβλημα στον κλάδο των αυτοκινήτων. Εξαιτίας του αργού ρυθμού πιστοποίησης των αυτοκινήτων, έπρεπε να περιοριστεί σημαντικά η παραγωγή τους, με αρνητικές επιπτώσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας», εξηγεί ο Αντρέας Σόιερλε της DekaBank. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η αργή προσαρμογή στο νέο πρότυπο WLTP αφαίρεσε 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2018 και πως θα συνεχιστεί η ανοδική τάση της γερμανικής οικονομίας μόλις πάψουν να ισχύουν οι παροδικοί παράγοντες.

Ομως οι οικονομολόγοι του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) προειδοποίησαν την Τρίτη ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν ταχεία ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από την επιβράδυνση του τρίτου τριμήνου. Την Τετάρτη η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) είχε αναθεωρήσει προς το χειρότερο, για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών, την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών το 2018, στο 3% από 3,5% που προέβλεπε προηγουμένως.

Επίσης, τον Οκτώβριο το γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είχε αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2018 στο 1,8% από 2,2% που προέβλεπε προηγουμένως.

Απίθανη η παράταση του QE από ΕΚΤ

Οπως είναι φυσικό, η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο επηρέασε και το ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωζώνης, το οποίο αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση μόλις κατά 0,2%, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από το 2014. Η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου την απόφαση για ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους. Την Τετάρτη ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας είχε δηλώσει πως η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να αλλάξει η ΕΚΤ τη νομισματική της πολιτική. Το πιο πρόσφατο μήνυμα του Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, ήταν πως η οικονομία εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν αν τα οικονομικά στοιχεία εξελίσσονται όντως όπως είχαν προβλέψει. Στις 23 Νοεμβρίου θα εκδοθεί η δεύτερη εκτίμηση για το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο και ενδεχόμενη αναθεώρησή του προς το καλύτερο θα ενισχύσει την άποψη περί ολοκλήρωσης του QE. To ίδιο αποτέλεσμα θα είχε και η υπογραφή συμφωνίας για το Brexit –αν πραγματοποιηθεί τελικά–, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου. Στις 30 Νοεμβρίου θα είναι πολύ σημαντική η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text