Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέες ενδείξεις ύφεσης για την τουρκική οικονομία

Νέες ενδείξεις ύφεσης για την τουρκική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέες ενδείξεις ύφεσης για την τουρκική οικονομία

Ενα ακόμη στοιχείο κατατείνει στην εκτίμηση ότι η οικονομία της Τουρκίας οδεύει προς ύφεση, καθώς η βιομηχανική παραγωγή της γειτονικής χώρας μειώθηκε 2,7% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη από το 2% που είχαν προβλέψει οκτώ αναλυτές στις τελευταίες έρευνες.

«Το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή ήταν τον Σεπτέμβριο χειρότερη από τις προβλέψεις καταδεικνύει πως η τουρκική οικονομία εισέρχεται σε βαθιά ύφεση», εκτιμά ο Τζέισον Τιούβεϊ της Capital Economics. Ο ίδιος επισημαίνει πως «υπήρξε μεγάλη πτώση σε τομείς που παράγουν διαρκή αγαθά όπως είναι οι επιπλώσεις και οι ηλεκτρικές συσκευές . Η μείωση αυτή αντανακλά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την πτώση της εμπιστοσύνης που αποθαρρύνει τις δαπάνες των καταναλωτών». Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομικών αναλυτών, η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο και να διολισθήσει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2019, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 2,1%. Η Τουρκία, άλλοτε η εκλεκτή των επενδυτών ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, έχει πληγεί φέτος από τη θεαματική πτώση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της από τις αρχές του έτους και έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο 25%. Χθες το τουρκικό νόμισμα κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στις 5,3475 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

Μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η Τράπεζα της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον χάρη στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, η τουρκική λίρα έχει ανακάμψει μερικώς. Η ύφεση μοιάζει, πάντως, αναπόφευκτη. Σε μεγάλο βαθμό θεωρείται υπεύθυνος για τα δεινά της τουρκικής οικονομίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, που με τον αυταρχισμό του έχει ενσπείρει αβεβαιότητα στους επενδυτές.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text