Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Προειδοποίηση για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας

Προειδοποίηση για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προειδοποίηση για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία (φωτ.) ζήτησε από τους πολιτικούς «να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου».

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και το 2020 εξαιτίας των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και του αντικτύπου από την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Εως το 2021 η συνεπαγόμενη αβεβαιότητα θα αφαιρέσει 0,8% από το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του από το 3,7% στο 3,5% το 2019 και το 2020, ενώ εφέτος ο ρυθμός θα είναι στο 3,7%.

Στην περίπτωση ειδικά της Ευρωζώνης, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει πως η ανάσχεση του βηματισμού της αναπτυξιακής πορείας θα είναι μεγαλύτερη, όπως και στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, δεν κάνει λόγο για αιφνίδια κάμψη. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε πιο ήπιες ταχύτητες, με τη διεθνή οικονομία να ακολουθεί τον μακροπρόθεσμο ρυθμό της», παρατηρεί η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπουν. «Πάντως, με μία απότομη προσγείωση, οι απειλές είναι πολλές. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι πιο δύσκολη από ό,τι συνήθως λόγω εμπορικών αντιπαραθέσεων και μετακινήσεων κεφαλαίων, που από τις αναδυόμενες οικονομίες διοχετεύονται σε χώρες, που επιστρέφουν σε συμβατική νομισματική πολιτική».

Εξ ου και ο διεθνής oργανισμός συστήνει στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές, οι οποίες τονώνουν την ανάπτυξη, ώστε να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενη νέα κρίση.

Ο εμπορικός πόλεμος ήδη από τη φετινή ανάπτυξη αφαίρεσε 0,1 έως 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 25% συνολικά σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, το 2020 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 3% από το προβλεπόμενο 3,5%. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ζήτησε από τους πολιτικούς «να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου».

Ειδικότερα για τις χώρες του ευρώ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποιεί πως οι προοπτικές τους είναι κατά τι πιο απογοητευτικές από ό,τι στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Ανεξαρτήτως της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ανάπτυξη αναμένεται από 1,9% φέτος να υποχωρήσει στο 1,6% το 2020. Η δε ιταλική οικονομία θα επιβραδυνθεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και παρά τις αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού, oι οποίες και προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις Ρώμης - Βρυξελλών. Από το 1% φέτος το ιταλικό ΑΕΠ θα περισταλεί στο 0,9% του χρόνου και το 2020.

Αναφορικά τώρα με χώρες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης. Τέλος, στην περίπτωση της Κίνας το 2020 η ανάπτυξη θα φθάσει το 6%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα τριακονταετίας έναντι του 6,6% εφέτος.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Για περισσοτερα στοιχειαπατήστε εδώ.


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text