Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕΛΣΤΑΤ: Η οικονομική δυσπραγία η βασική δυσκολία για τους αυτοαπασχολούμενους

ΕΛΣΤΑΤ: Η οικονομική δυσπραγία η βασική δυσκολία για τους αυτοαπασχολούμενους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΣΤΑΤ: Η οικονομική δυσπραγία η βασική δυσκολία για τους αυτοαπασχολούμενους

Η οικονομική δυσπραγία είναι η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η έρευνα διεξήχθη το β’ τρίμηνο του 2017.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το 60,0% των ερωτωμένων δήλωσε ότι υπήρξε περίοδος με ελάχιστο εισόδημα για να ζήσει.

Επίσης, το 42,7% ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου εισόδημα σε περίοδο ασθένειας και το 36,5% ότι υπήρξε περίοδος χωρίς δουλειά. Οι παραπάνω δυσκολίες αναφέρονται ως οι πιο σημαντικές από περίπου 46,0% των ερωτωμένων, παρουσιάζοντας διαφοροποιήσεις ανάλογα με την υπηκοότητα, το επάγγελμα και τον κλάδο.

Γενικά, η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι οι δυσκολίες εμφανίζονται λιγότερο έντονες στα άτομα που ασκούν μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης, ενώ περισσότερο στα άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας. Η ύπαρξη περιόδου με ελάχιστο εισόδημα αναφέρεται περισσότερο στον πρωτογενή κλάδο, ενώ η ύπαρξη περιόδου χωρίς καθόλου δουλειά στον κλάδο των κατασκευών.

Παράλληλα, το δεύτερο είδος δυσκολίας αφορά στην οικονομική εξάρτηση των αυτοαπασχολούμενων. Το 43,1% δηλώνει αδυναμία να επηρεάσει την αμοιβή της εργασίας του, ενώ το 45,1% αναφέρει προβλήματα από τις πληρωμές των πελατών. Οι παραπάνω δυσκολίες αναφέρονται ως οι πιο σημαντικές από περίπου 26,0% των ερωτωμένων. Η πρώτη δυσκολία αφορά περισσότερο σε αυτοαπασχολούμενους ελληνικής υπηκοότητας και στον πρωτογενή τομέα, ενώ η δεύτερη σε αυτοαπασχολούμενους σε χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητας.

Οι υπόλοιπες δυσκολίες αναφέρονται ως πιο σημαντικές από περίπου 19,0% των αυτοαπασχολούμενων με περισσότερο έντονη τη γραφειοκρατία, η οποία απαντάται σε υψηλότερο ποσοστό στις χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Δείτε την έρευνα

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text